NOVA TRGOVINSKA OFANZIVA TRAMPA: SAD uvele carine na evropsku robu, EU spremna da UZVRATI?

Carine su stupile na snagu u minut posle ponoći i odnose se, pored ostalog, na Erbasove avione, francuska vina i škotski viski.

Donald Tramp
Wikipedia

SAD su danas uvele dodatne carine u vrednosti 7,5 milijardi dolara na čitav niz proizvoda, što je nova trgovinska ofanziva predsednika Donalda Trampa uprkos evropskim pretnjama da će uvesti uzvratne mere.

Carine su stupile na snagu u minut posle ponoći i odnose se, pored ostalog, na Erbasove avione, francuska vina i škotski viski.

Američka vlada je pre četiri dana dobila zeleno svetlo od Svetsko trgovinske organizacije da uvede carine kao odgovor na subvencije koje EU daje Erbasu.

SAD su već u trgovinskom ratu s Kinom, koji predstavlja veliki rizik po stabilnost globalne ekonomije.

Tramp je u sredu ponovo napao evropske zamlje i optužio ih za nefer postupanje i “ogromne barijere” protiv uvoza iz SAD.

On medjutim nije odbacio mogućnost da se postigne sporzaum i tako okonča spor.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer, koji se nalazi u Vašingtonu na godišnjem sastanku Medjunarodnog monetarnog fonda, upozorio je američku vladu da će odluka o carinama imati “negativne posledice, kako ekonomske tako i političke”. “EU je spremna da uzvrati”, naveo je Le Mer.

Za danas je planiran sastanak Le Mera i američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lajthajzera.