NOVČANICE ZAPUŠILE KANALIZACIJU: Radnici su ih sakupljali mesecima, a onda je misterija rešena

Kada su u proleće 2017. godine u više toaleta kafića i restorana u Ženevi pronađeni svežnjevi novčanica u apoeima od 500 evra, svi su bili u čudu.

Pixabay

Danas, nakon istrage koja je trajala godinu dana, sud je odlučio da preda pozamašnu sumu evra onima koji su te svežnjeve i pronašli, zbog čega švajcarski mediji o ovom događaju pišu kao o božićnoj bajci.

Zaposleni u banci UBS u Ženevi otkrili su da je WC banke začepljen oštećenim novčanicama od 500 evra, nakon čega su uspeli da izvuku oko 40.000 evra, dok je ostatak završio u cevima.

Novac su predali policiji koja je pregledom snimaka koji su nastali preko nadzorne kamere videli tri žene i jednog muškarac kako nekoliko puta iz trezora odlaze do WC-a.

Istog dana su radnici restorana u istoj zgradi otkrili da je muški WC začepljen oštećenim novčanicama i izvukli su 8.500 evra.

U susednom restoranu su čistačica i kuvar pronašli oko 26.000 evra u cevima umivaonika.

Mesec dana kasnije, zapušio se i WC obližnje picerije, a radnici su izvukli čepove mokrih novčanica, ukupno 60.000 evra.

Prošle zime jedan Španac je ispričao istražiteljima da novac pripada porodici njegove supruge kojoj su pretili u Španiji pa je odlučila da prebaci novac u Švajcarsku. Nije objasnio zašto su novčanice oštećene i bačene, ali je do poslednjeg novčića vlasnicima tri zgrade nadoknadio nastale štete.

Španac je pušten nakon saslušanja jer uništavanje novčanica nije kažnjivo delo u Švajcarskoj.

Pošto porodica nije tražila povrat nađenog novca, sud u Ženevi je odlučio da ga pokloni nalazačima, koji će od Francuske Banke dobiti nove i neoštećene novčanice.