Nove akcize podižu troškove! Pušači, spremite se – 1. februara CENE SVIH CIGARETA “IDU U NEBO”!

Novo uskladjivanje akciza na duvan i gorivo, prvi će osetiti pušači, a da li će naftaši rast državnih zahvatanja preliti na vozače još nije sigurno.

Cigarete
Foter / 55Laney69 / photo on flickr

“Od prekosutra paklice će poskupeti u proseku za 10 dinara, jer je ovog meseca namet na duvan povećan za 1,5 dinara”, navode Večernje novosti.

Kako je navedeno, izvesno je da će cene menjati svi domaći proizvođači duvana, a novo usklađivanje po akciznom kalendaru očekuje se sredinom godine.

Prema akciznom kalendaru, u periodu od 2017. do 2020. godine, svakog juna i januara specifična akciza za cigareta raste za 1,5 dinara.

Sa ovim povećanjem, državni deo svake paklice umesto dosadašnjih 68,5 dinara iznosiće 70 dinara. Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to valja dodati i PDV.

“Povećanje akcize od 1,5 dinara ne znači toliko povećanje troška. To svaki put poveća cenu paklice za šest do sedam dinara. Jer, sa rastom cene paklice raste i proporcionalna akciza, koja čini 33 odsto, a sa tim veći je i trošak za porez na dodatu vrednost”, navode Večernje novosti mišljenje proizvođača duvana.

DESET DINARA JE CENA VAŠEG ZDRAVLJA: Pijte ovaj napitak i nikada više nećete poželeti DA ZAPALITE CIGARETU

U skladu sa Zakonom o akcizama, Vlada Srbije je objavila nove dinarske iznose akciza usklađene sa rastom potrošačkih cena u 2018. godini. Državno zahvatanje po litru benzina je povećano za dinar, a na dizelu za 1,13 dinara. 

Naftaši, kako prenosi list, još nisu napravili računicu na osnovu koje bi odlučili da li će nove akcize ukalkulisati u svoje cenovnike ili ne.

“Povećanje državnih nameta na gorivo ne znači automatski da će na pumpama za taj iznos doći do poskupljenja. To usklađivanje je novi trošak naftnih kompanija prema državi. Toliko više će plaćati državi od 1. februara”, kazao je predstavnik Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović za Večernje novosti.