NOVE CENE MLEKA! Promene kreću već OD SUTRA, a ovo bi trebalo da spreči i nestašicu

Vlada Srbije je na današnjoj sednici "odmrzla" cenu UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koja je do danas bila ograničena na 128,99 dinara. Ograničenje cena će ostati za ulje, brašno, hleb i svinjsko meso.

Pixabay.com

Biće ukinuto ograničenje cene na UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, ali će marža na sva UHT mleka biti 10 posto, potvrđeno je za “Blic Biznis” u Ministarstvu poljoprivrede.

– Doneta je odluka da se ograničenje cena mleka više ne primenjuje i tri su razloga: stanje na tržištu u okruženju, pritisak visokih cena, ali i namera da se članicama Open Balkana obezbedi nesmetano snadbevanje mlekom – rekli su za “Blic Biznis” u Ministarstvu poljoprivrede.

Novom odlukom namera je i da se domaćem tržištu obezbede dovoljne količine.

– Zabranjen je izvoz paserizovanog mleka i to u cilju obezbeđenja dovoljnih količina za domaće tržište, ali podrške našim poljoprivednim proizvođačima da postignu što povoljnije cene. Jedino će moći ovo mleko da se izvozi u Albaniju i Severnu Maekodniju i to kao podška našim partnerima Open Balkana – rekli su nam u ministarstvu.

Novom uredbom nova najviša cena kristal šećera biće 109,99 dinara po kilogramu. Prethodna je cena bila ograničena na 102,99 dinara i to 30. avgusta.

Menja se i cena svežeg pilećeg mesa, pa će kilogram ubuduće koštati 319 dinara.