Nove cene naftnih derivata: Koliko je gorivo zapravo jeftinije?

Nova sedmodnevna cena evro dizela na benzinskim pumpama je maksimum 187,23 dinara, a evro premijuma BMB 95 176,05 dinara. Evro dizel je, tako, pojeftinio za 51 paru, dok je benzin BMB 95 jeftiniji za 26 para.

pumpa
pixabay

Ove cene, koje je objavilo Ministarstvo trgovine, važiće narednih sedam dana, do 15 časova sledećeg petka, kada se očekuje objava novih maksimalnih maloprodajnih cena dve vrste goriva. Od danas je, inače, dozvoljeno i točenje ove dve vrste goriva i mimo rezervoara vozila – u kanistere, maksimalno do 60 litara.

Prema uredbi, koju je prošlog četvrtka usvojila Vlada Srbije, predviđen je način kako se utvrđuje maksimalna cena ova dva goriva na benzinskim pumpama.

Tako najviša maloprodajna cena evro dizela može da bude prosečna veleprodajna cena ovog derivata uvećana za šest dinara.

Na isti način utvrđuje se i maksimalna cena benzina evro premijum BMB 95 – kao zbir prosečne veleprodajne cene ovog derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Izmenom ove iste uredbe koju je juče usvojila Vlada Srbije, omogućeno je da gorivo ipak može da se sipa u kanistere, za razliku od prvobitnog rešenja koje je predviđalo točenje isključivo u rezervoare vozila.

U kanistere, u količini do maksimum 60 litara benzina evro premijum BMB 95, odnosno evro dizela, moći će da sipaju i poljoprivrednici (cena dizela za njih fiksirana je na 179 dinara), ali i svi drugi građani.

Da će gorivo čija je cena ograničena uredbom Vlade Srbije danas neznatno pojeftiniti najavio je još sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da u petak, 18. marta naftni derivati neće poskupeti, već da će, naprotiv – “cena dizela biti niža za 0,42 dinara i to u narednih sedam dana, a cena benzina niža za 0,24 dinara”.