NOVE MERE NA GRANICAMA: Evo šta će dobiti svi putnici na ulasku u SRBIJU

"Stanje je bolje, ali nema opuštanja", rekao je ministar zdravlja

granica
printscreen/youtube

Još jedna bolnica danas izlazi iz kovid sistema, situacija se smiruje, ali kako poručuje ministar zdravlja Zlatibor Lončar, opuštanja nema. On je rekao i da će od danas svi naši građani koji se vraćaju iz inostranstva na granici dobijati važno zdrastveo uputustvo.

Podstimo, sve su glasnije najave članova Kriznog štaba za borbru protiv korona virusa o obaveznoj samoizoloaciji za naše građane po povrtku sa letovanja iz okolnih zemalja, s obzirom na to da je u tim zemljama sve više zaraženih korona virusom.

KBC Zemum izlazi iz kovid sistema

Kliničko-bolnički centar Zemun izlazi iz kovid sistema, a preostali pacijenti iz te bolnice biće danas i sutra prebačeni u privremenu bolnicu “Arena”, KBC “Bežanijska kosa” i “Dr Dragiša Mišović”, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, naveo da će zemunska bolnica nakon dezinfekcije i kompletnog sređivanja vratiti u redovan režim rada.

On je rekao i da Ortopedska bolnica “Banjica” od sutra počinje da prima pacijente sa malignitetima, a da su prve operacije u toj zdravstvenoj ustanovi zakazane za ponedeljak.

Ortopedska bolnica ”Banjica” počeće i sa dežurstvaima, što je ozbiljno pojačanje za zdravstveni sistem – rekao je Lončar.

On je najavio, da će posle zemunske bolnice, a kada se za to stvore uslovi, iz kovid sistema izaći deo KBC “Dr Dragiša Mišović”, dok će deo nastaviti da prima obolele od korona virusa.

Apelujem: Nema opuštanja!

Ministar je naglasio da se neće zatvarati kovid ambulante pri domovima zdravlja, a da će bolnice u unutrašnjosti povećati kapacitete za korona negativne pacijente.

On je apelovao na sve da se ne opuštaju, jer to može skupo da nas košta.

Lončar je naveo da je epidemiološka situacija i stanje u bolnicama i ambulantama bolje, da je to rezultat odgovornog ponašanja, ali i da ne sme biti opuštanja.

Apelujem na sve da se ne opuštaju, jer to može preskupo da nas košta. Pokazali smo da možemo da budemo odgovorni i nema razloga da ne nastavimo tako – rekao je Lončar.

Posebno uputstvo od danas našim građanima na granici

On je naveo i da će se od danas na svim graničnim prelazima, građanima koji ulaze u Srbiju, deliti brošure sa uputstvom o ponašanju, na šta treba da obrate pažnju, kao i brojevi telefona na koje mogu da sa jave u slučaju da osete tegobe.

To ćemo danas organizovati u saradnji sa policijom na graničnim prelazima. Svaki građanin koji ulazi u Srbiju dobiće uputstvo Ministarstva zdravlja o daljim koracima šta treba da radi – rekao je Lončar.