NOVE MERE “OD A DO Š”: Šta radi do 18h, šta se zatvara do 21h i ko je IZUZET od pravila

Nove mere Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa stupiće sutra na snagu, mada još uvek ima nejasnoća do kada će pojedini objekti moći da rade.

Pixabay.com/Kolaž

Uredbom Vlade Srbije radno vreme i to do 18 časova skraćeno je restoranima, kafićima, barovima, klubovima, trgovinskim centrima, kao i pozorištima, bioskopima i drugim ustanovama kulture i priređivačima posebnih i klasičnih igara na sreću.

Iz ove mere su izuzete apoteke, benzinske stanice za prodaju goriva i ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane i koji mogu da rade 24 časa. Izuzimaju se i prodavnice prehrambene robe i kiosci, koje mogu da rade do 21 čas.

Međutim, prema tumačenju Gradskog štaba Beograda, sve prodavnice koje se ne nalaze u tržnim centrima, poput butika u Knez Mihailovoj ulici ili frizera i mnogobrojnih zanatlija u naseljima, moći će da rade, kao i po prethodnoj odluci, do 21 časa.

Otvoreni će ostati i supermarketi u tržnim centrima. Kupci će, kako su naveli iz Gradske uprave, i u njima moći da se snabdeju, ali će morati da bude organizovano tako da posetioci ne mogu da idu dalje po tržnom centru, nego da odu samo do prodavnice i nazad.

Pošte i banke, koje se ne nalaze u tržnim centrima moći će da rade i posle 18 sati, najviše do 21 čas.

Prema tumačenju predstavnika Gradske uprave, skraćenje radnog vremena se ne odnosi na teretane, mada u trenutnim epidemiološkim uslovima vežbanje u zatvorenom prostoru smatraju poprilično rizično.

Međutim, kako Nova. rs saznaje, pojedine teretane su dobile obaveštanja da bi trebalo da rade skraćeno do 18 časova.

DONETA ODLUKA: Evo šta će se zbog NOVIH MERA desiti sa BIOSKOPIMA

Pored skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata, merama Vlade je propisano i obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom  prostoru, kao i na otvorenom i to u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Propisana je i mera zabrane svih javnih okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, osim u radnim organizacijama, školama, prodavnicama i sličnim objektima, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta, odnosno minimum 4 kvadratna metra po osobi.

Vlada je propisala i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, strogu kontrolu obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila, kao i strogu kontrolu sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina, kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.