NOVE MERE STUPAJU NA SNAGU U UTORAK: Maske obavezne i na otvorenom, ograničen rad većine objekata

Vlada usvojila set mera koje će biti na snazi 10 dana od utorka, pa u javnom prevozu ne sme biti gužve, a maska je obavezna i na otvorenom kada se ne mogu izbeći kontakti.

Pixabay.com

U Srbiji je za 24 sata zaraženo 5.774 građana, a umrlo 28! U bolnicama je 6.071 pacijent, a na respiratoru rekordnih 209. Vlada Srbije usvojila je juče set novih mera koje će biti na snazi 10 dana od utorka, a koje, između ostalog, podrazumevaju i da će restorani, kafići, kladionice i tržni centri raditi skraćeno do 18 sati.

Nove mere propisuju i da u javnom prevozu ne sme biti gužve, da od kuće radi svako ko može, maska je obavezna u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom kada se ne mogu izbeći međusobni kontakti, a zabranjena su sva javna okupljanja više od pet osoba, i na otvorenom i u zatvorenom.

Nove mere

1. Skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima

2. Obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom gde se ne mogu izbeći međusobni kontakti

3. Zabrana svih javnih okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom (izuzete su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi minimum četiri m2 po osobi)

4. Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta

5. Stroga kontrola nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila

6. Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije) i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi

7. Mere oročene na 10 dana.

Ko radi i posle 18 sati?

– Prodavnice prehrambene robe (do 21 čas).

– Apoteke

– Benzinske pumpe (usluge točenja goriva)

Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta od minimum četiri kvadratna metra po osobi – saopštila je Vlada.

Najavljene su stroge kontrole nošenja maske u javnom prevozu, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta, kao i kontrole sprovođenja kućne izolacije i karantina (samoizolacije).loading...