NOVE MERE U SRBIJI: Od A do Š – evo kada će, šta i koliko dugo RADITI OD PETKA

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 7.999 osoba, a od posledica zaraze preminulo je 48 pacijenata. Testirano je 22.837 uzoraka. Na respiratoru je 269 pacijenata.

Pixabay.com/Kolaž

Od petka, 4. decembra, stupaju na snagu nove mere – ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti, među kojima i tržni centri, moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade, saznaje RTS. Nova ograničenja radnog vremena i za kozmetičke i frizerske salone, kao i za teretane.

Kako predviđaju nove mere, prodavnice prehrambene robe moći će da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend.

“Nema govora o policijskom času, vanrednom stanju, samo ograničenje radnog vremena, nadam se da će Vlada to u četvrtak usvojiti”, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović za RTS, dodajući da će ta mera važiti bar naredna dva vikenda.

Tiodorović je rekao da ćemo pred predstojeće praznike morati da uvedemo mere za građane Srbije koji dolaze iz inostranstva.

“Pi-si-ar obavezno, ko nije došao sa testom, mora u karantin od 10 dana”, naveo je član Kriznog štaba.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Batut”, kaže za RTS da retestiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da se brzina pogoršavanja situacije u Srbiji smanjuje, da se nada da se naša zemlja približava piku i da će vrhunac stići što pre.

“Bez obzira na to, mi možemo očekivati da će, i nakon postizanja pika pritisak na bolnice, naročito na intenzivne nege, da se nastavi još nekoliko nedelja posle toga, jer razvoj ozbiljne forme bolesti traje otprilike 10 dana, dve nedelje”, kazao je Ivanuša za RTS.