NOVE RIGOROZNE MERE: Zbog korona virusa uvedeno vanredno stanje do kraja januara

U Italiji je broj pozitivnih na koronavirus porastao za 3.678 novih slučajeva, prvi put nakon 24. aprila. Situacija je ozbiljna, potrebno je podignuti nivo pažnje, poručuje italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca.

Pixabay

Nijedna italijanska regija u ovom momentu nije bez pozitivnih na koronavirus, dok je južni region Kampanje prevazišao po broju pozitivnih Lombardiju – 544 naspram 520.

Samo od juče broj pozitivnih popeo se za 1.000, na ukupan broj od 3.678 slučajeva.

Preminula je još 31 osoba, a broj urađenih testova premašio je 125.000.

Italijanska vlada produžila je vanredno stanje do 31. januara 2021.

Sada u Italiji maske se moraju nositi i na otvorenom, i u kafićima na otvorenom, osim ako ste u društvu osoba sa kojima živite. Maske su obavezne i u svim zatvorenim prostorijama sem u vlastitoj kući.

Izuzetak su deca mlađa od šest godina, kao i osobe sa invaliditetom koje ne mogu da nose masku.

Kazne su i dalje od 400 do 1.000 evra ukoliko se ova obaveza prekrši.

Ministar zdravlja Roberto Speranca smatra da je Italija u ozbiljnoj i delikatnoj situaciji i da svi moraju da budu vrlo odgovorni.

Vlada je takođe predvidela da regioni neće imati autonomiju u uvođenju lakših mera na svojim teritorijama, osim u posebnim situacijama u dogovoru sa ministrom zdravlja, dok im je data sloboda u uvođenju oštrijih mera ukoliko to smatraju potrebnim.

U Italiji se u ovom trenutku na odeljenjima intenzivne nege nalazi 337 pacijenata, na bolničkom lečenju sa simptomima kovida 19 su 3.782 osobe, a u kućnom karantinu 58.457 ljudi.loading...