NOVE USLUGE NA PORTALU EUPRAVE: Evo koja dokumenta sada možete da dobijete BEZ ODLASKA NA ŠALTER

Građani Srbije od sada mogu putem portala eUprave da brže i jednostavnije dođu do državljanstva i saglasnosti, bez odlaska na šaltere.

Printscreen Rts

Uverenje o državljanstvu je jedno od najtraženijih uverenja kod nas, a sada putem registracije na portalu eUprave možete izvod o državljanstvu dobiti u elektronskom obliku ili na kućnu adresu. Kada je reč o e-saglasnostima ili izjavama, sada je pred građanima sedam novih usluga MUP-a, koji omogućavaju da se dobije onlajn saglasnost.

– Usluge su dostupne svim građanima, odnosno svim eGrađanima koji imaju registrovan nalog na portalu eID-a i koji se prijave na portal elektronske uprave koristeći mobilnu aplikaciju Concent ID ili putem računara. Takođe, za verifikaciju naloga mogu da koriste Concent ID ili kvalifikovani elektronski sertifikat. Neophodno je da budu prijavljeni sa visokim nivoom pouzdanosti, kako bi mogli da koriste jednu od ove dve usluge – rekla je u „Uranku“ na K1 televiziji pomoćnica direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Biljana Marić.

Za samo dva dana, otkako su nove usluge omogućene na portalu eUprave, podneto je 150 zahteva, a prema rečima Biljane Marić, procedura je veoma jednostavna i traje svega dva minuta.

Za dva dana je podneto 150 zahteva za uverenje o državljanstvu, od čega je 130 zahteva podneto za uverenje u elektronskoj formi. Građani i dalje mogu da dobiju uverenje na kućnu adresu, ali će platiti troškove poštarine. Uverenje koje građani dobiju u elektronskom obliku je potpuno besplatno i takav dokument sadrži QR kod koji se može koristiti za elektronsku komunikaciju sa državnim organima i pravno je validno kao i svaki papirni dokument. Sam proces podnošenja zahteva na portalu traje svega dva do tri minuta i dovoljno je da se prijavite visokim nivoom pouzdanosti. Svi podaci koji su neophodni za sadržinu tog državljanstva se nalaze u registrima, odnosno bazama MUP-a. Bitno je samo da se odlučite da li uverenje uzimate u elektronskoj ili papirnoj formi, da li ga preuzimate lično ili ga preuzimate za decu. Ukoliko uverenje uzimate za dete, nije vam potreban nikakav dodatni dokument, jer u tom slučaju se u pozadini proveravaju podaci i imate pravo da zahtevate državljanstvo, a ukoliko ste ovlašćeno lice imate mogućnost da učitate ovlašćenje i opet sve završite digitalno.

Rok za dobijanje uverenja

– Zakon kaže da je potrebno osam dana da vam uverenje stigne u papirnoj formi na kućnu adresu, ali slobodno mogu da kažem da se uverenje u elektronskoj formi dostavlja u vaše e-sanduče za dva do tri sata – kazala je Biljana Marić u „Uranku“.

Osim podnošenja zahteva za uverenje o državljanstvu u elektronskoj formi, uvedena je još jedna olakšica. Od sada će građani Srbije moći pojedine izjave i saglasnosti da dobijaju bez odlaska na šaltere.

– To je sedam novih usluga koje će građanima mnogo olakšati procedure. Tu pre svega mislimo na proceduru podnošenja zahteva za izdavanje lične karte i pasoša maloletnom detetu, zahtev za upis deteta u knjigu državljanja i ovlašćenja za druge osobe da podignu naša lična dokumenta. Do sada su procedure zahtevale da oba roditelja budu fizički prisutna u MUP-u Srbije kada se podnose zahtevi za maloletno dete. Sada, ove saglasnosti daju mogućnost da jedan roditelj da saglasnost u elektronskoj formi za jednu od ovih usluga, a drugi samo da se pojavi u MUP-u. Izjava saglasnosti važi 30 dana i potpisuje se u Cloud-u pomoću Concent ID-a – objasnila je Biljana Marić.