NOVI AMERIČKI AMBASADOR STIGAO U BEOGRAD: Kao dečak živeo u Beogradu, u Topčideru išao u školu

Novi američki ambasador Kristofer Hil stigao je u Beograd. Za Srbiju kaže da je danas drugačija zemlja nego pre dve decenije i ističe da je naučio da poštuje istoriju ali da njegov kofer nije opterećen prošlošću.

Pixabay.com

Prof. dr Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije ovog jutra je u „Uranku“ na televiziji K1 kazao da ta njegova izjava znači da Hil želi da se distancira od prošlosti.

– Želi da nam poruči: Šta je bilo, bilo je, u poršlosti sam igrao drugačiju ulogu. Hil želi da stvori ambijent poverenja prilikom dolaska u Beograd. On jako dobro poznaje ovaj prostor. Otac mu je bio diplomata, Hil je rođen u Parizu, a kao dečak je živeo u Beogradu i u Topčideru išao u školu. Jugoslavija je Kristoferu Hilu bila prvo diplomatsko imenovanje. Dugo je ovde i jako dobro poznaje i nas i naš mentalitet, kao i ceo ovaj prostor jer je bio amabasador i u Skoplju i u Tirani. Ono što nas boli je to što je bio jedan od glavnih aktera pregovora u Rambujeu koji su se loše završili po Srbiju – kazao je Zečević na K1 televiziji.

Profesor Zečević kazao je da je Hil veoma blizak Bajdenu i njegovoj administraciji.

– Blizak je krugovima Demokratske stranke, a bio je blizak i Holbruku i Olbrajtovoj. Amerikanci žele da ovde imaju čoveka od poverenja, da imaju aktivniju ulogu u pregovorima Beograda i Prištine i da se taj problem konačno reši. Republika Srpska je za SAD smetnja, jer se situacija u BiH komplikuje. Žele da ograniče ruski uticaj na Balkanu i u Srbiji, a najbolji način da to urade je da pronađu rešenje za Kosovo, jer bi tako veza Beograda i Moskve bila oslabljena. Verovatno će više zastupati ideju o nezavisnosti Kosova – smatra Slobodan Zečević.

– Mi sa njim nemamo dobra iskustva, ali ovo je drugo vreme i dajmo mu šansu. Mislim da je promišljeniji od Holbruka koji je govorio da ga istorija ne zanima. Hil je čovek zadatka. Bio je u Iraku, u pregovorima sa Severnom Korejom… Nakon Iraka je otišao u penziju i bio je profesor na Kolumbija univerzitetu, ali vratili su ga iz penzije. To znači da ima neki zadatak i da postoji potreba za iskusnim čovekom na Balkanu i u Srbiji.

Pritisci


Zečević je naglasio da će Srbija morati da se prilagođava okolnostima u svetu.

– Samim činom ulaska u EU mnogo toga će se promeniti u našoj spoljnoj politici, i mouće je da će proces pristupanja da se intenzivira. Nama je još 2003. godine priznata evropska perspektiva, a pregovore smo otvorili tek 2014. godine. Trebalo bi se vratiti normalnom tempu otvaranja klastera i poglavlja. Ne znamo sa kakvim idejama dolazi Hil i toga se opravdano plašimo. On nije došao sa konkretnim programom iz Vašingtona, već sa idejom da se SAD aktivnije uključe u rešavanje kosovskog problema.

– Kristofer Hil ima iskustva sa pritiscima, vršio je pritiske u pregovorima u Rambujeu. Ideja je da se saseku krila Republike Srpske koja želi da se odvoji od BiH. Treba sačekati i videti koja su to konkretna rešenja, ali na Balkanu je sve stvar kompromisa. I Amerika je shvatila da Srbija više nije ono što je nekada bila, da je sada važan faktor na ovom prostoru i da je vreme da uvaže i naše interese. Ipak, i dalje nas potcenjuju i vide kao remetilački faktor koji bi trebalo da se umanji – istakao je Zečević na televiziji K1.