NOVI DETALJI SPOMENIKA STEFANU NEMANJI: Gotov do novembra, a tek da vidite ŠTA ĆE BITI OKO NJEGA (FOTO)

Početkom septembra počela je druga faza postavljanja spomenika Stefanu Nemanji. Iz Rusije je pristiglo još delova, a tom prilikom zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otkrio je i još neke, manje poznate detalje, u vezi sa izgledom spomenika i uređenjem trga oko njega.

Beoinfo

– Poslednja dva kamiona stižu sredinom septembra, a tada će u Beograd stići i statua Stefana Nemanje. U postamentu će biti unikatni mozaici i reljefi koji će predstavljati delove iz života Stefana Nemanje, odnosno delove srpske istorije. Mozaična tehnika biće ista kao što se koristila u Hramu Svetog Save, po čemu je on jedinstven u svetu jer su u njemu sve freske urađene kao mozaici. U šlemu će moći da bude oko pedeset ljudi istovremeno i zato će taj postament biti svojevrstan muzej na otvorenom – precizirao je Vesić prilikom obilaska radova na ovom spomeniku na Savskom trgu.

On je podsetio da je Stefan Nemanja rodonačelnik naše najznačajnije srednjovekovne dinastije, koja je Srbijom vladala skoro dve stotine godina i koja je dala jedanaest vladara. U vreme Nemanjića, Srbija je postala značajna srednjovekovna evropska država, dodao je Vesić.

Beoinfo

Zamenik gradonačelnika najavio je i da se očekuje dolazak vajara Aleksandra Rukavišnjikova, po čijoj ideji je skulptura i napravljena i koji će nadgledati njeno postavljanje.

Nakon toga će skulptura biti patinirana, tako da će građanima biti dostupna sredinom novembra.

– Oko spomenika će se nalaziti fontana sa 48 mlaznica, a spomenik će imati posebnu rasvetu. Siguran sam da ćemo svi biti ponosni i da će ovo biti jedinstven spomenik u svetu, po kojem će Beograd biti prepoznatljiv – istakao je Vesić.

beoinfo

Čitav Savski trg, dodao je Vesić, biće jedinstveno mesto, a posebnu atraktivnost daće mu i budući Muzej Nikole Tesle, koji će se ovde preseliti iz mnogo manjeg prostora u Krunskoj ulici.

– Biće to divan trg, sa pešačkom zonom od skoro dvadeset hiljada kvadrata, a ukupne površine oko 32 hiljade kvadrata – naglasio je Vesić.loading...