Osumničeni za prebijanje Bakarija Hendersona Dušan Ranković, ponovo je saslušan na sudu u zakintosu zbog sumnje da je prilikom tuče koristio "bokser" .

 

Rankovićev branilac Zora Dobričanin Nikodinović prenela je Tanjugu da se na video-snimku vidi da vlasnik kafića u toku tuče “dodaje nešto Amiru iz obezbeđenja”, te da se sumnja da je u pitanju metalni “bokser” i da su smrtonosne povrede nanete upravo tim predmetom.

Ranković je ponovo izveden pred sud kako bi proverili da li je njemu nešto poznato u vezi sa “bokserom”. 

– Ranković je izjavio da svi ovde pričaju da je vlasnik kafića Amiru to dodao tokom tuče, ali da on lično to nije video jer u tom trenutku nije bio pri sebi, ali da ima ljudi koji su to videli – navela je njegova advokatica. 

Zora Dobričanin Nikodinović se požalila da je veliki problem odbrane to što na Zakintosu ne postoji ovlašćeni sudski prevodilac sa srpskog na grčki jezik, prenosi B92.

– Prevođenje Dušanovog iskaza obavlja čovek koji je električar i živi ovde 20 godina, a koji i sam tvrdi da ne može sve da prevede, posebno ne pravničke termine. U spisima predmeta takođe ne postoji nijedan papir na bilo kom jeziku osim na grčkom – napomenula je ona. 

Ističe da je grčko pravosuđe, kako kaže, upozorila na kršenje Evropske konvencije i prakse Suda u Strazburu, a i njihovog zakona, koji okrivljenima daje pravo da se služe maternjim jezikom. 

– Mogu da konstatujem da se opasno krše ljudska prava u krivičnom postupku i da nam predstoji ozbiljna borba za osnovna prava – rekla je Zora Dobričanin Nikodinović. 

Ranković je saslušavan i pre dva dana, nakon čega mu je određen “privremeni pritvor”, sa pravom žalbe u roku od pet dana. 

On je u prisustvu svojih branilaca tada dao detaljan iskaz istražnom sudiji u kojem je opisao kako je zbog svađe oko stola sada pokojni Amerikanac Henderson njega udarao flašom u glavu, dok se boca nije rasprsla u paramparčad, nakon čega je mu je “pao mrak na oči” i ničega se ne seća. 

Osvestio se kasnije u toaletu, kada je video da je obliven krvlju, a pored njega su bile dve devojke. 

Ranković je zatražio da se pokrene krivični postupak protiv drugog Amerikanca koji ga je zadržao i omogućio pokojnom Hendersonu da ga udara flašom u čelo, tvrdeći da je od siline udarca bio “kao pod anestezijom ” i da ima “prekid filma…”. 

Četvorici srpskih državljana osumnjičenih u ovom slučaju ranije je određen pritvor do početka suđenja koji može trajati po grčkim zakonima do 18 meseci, dok su druga dvojica puštena da se brane sa slobode i oni su stigli u Srbiju. 

Mladićima se na teret stavlja krivično delo saučesništvo u ubistvu izvršeno u noći između 7. i 8. jula kada je u tuči u klubu “Bar kod” u mestu Laganas nasmrt pretučen američki student Bakari Henderson (23). 

Kako je najavljeno, suđenje za ovo delo onima koji budu optuženi odvijaće se u grčkom gradu Patri.loading...