NOVI KIŠNI TALAS: Podignut stepen pripravnosti u Srbiji

vreme
Dnevno.rs/Petar Marković

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kaže da je zbog kiše podignut stepen pripravnosti službi angažovanih na sprečavanju izlivanja reka.

 

Marić je za Tanjug rekao da za sada nema kritičnih tačaka, budući da kiša u pojačanoj meri pada u Srbiji, navodeći da se takvo vreme očekuje do četvrtka.

Marić je naveo i da je juče iz Sektora upućeno upozorenje i obaveštenje potencijalno kriznim opštinama, gde je podignut stepen pripravnosti, kako bi ispratili i ovaj kišni talas.

– Videćemo u toku dana, noći i narednih dana kako će se razvijati situacija. Mi smo podigli stepen pripravnosti – kazao je Marić.

Samo pre desetak dana u Srbiji je uvedena vanredna situacija zbog poplava koje su pogodile više opština.

Kako najavljuju meteorolozi, u Srbiji će danas biti pretežno oblačno, mestimično sa kišom, na višim planinama sa snegom.

U većini mesta se očekuje količina padavina od 10 do 20 litara po metru kvadratnom, lokalno i oko 30 l/m2, uglavnom u zapadnim predelima.

Vetar će biti slab i umeren, na planinama povremeno i jak, severni i severozapadni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.  Jutarnja temperatura od 5 C do 9 C, najviša dnevna od 8 C do 17 C.

U Beogradu će biti oblačno, povremeno sa kišom. Vetar slab i umeren severni. Jutarnja temperatura 7 C, najviša dnevna oko 9 C.

Prema prognozi za narednih sedan dana, u sredu i četvrtak oblačno i hladnije, mestimično sa kišom, na višim planinama sa snegom.

Obilnije padavine očekuju se u sredu, u većini mesta od 10 do 20 l/m2, lokalno i oko 30 l/m2, uglavnom u zapadnim i centralnim predelima.

U petak će doći do postepenog prestanka padavina i razvedravanja, prvo na severu i zapadu. Zatim će nastupiti period suvog i uglavnom sunčanog vremena, uz postepeni porast temperature.