NOVI KORONA PRESEK: Danas BOLJE NEGO JUČE, “pali” smo na ispod 80 novozaraženih

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano je 7.730 osoba, od kojih je pozitivno 76 dok je, nažalost, pet osoba preminulo.

Pixabay.com/Kolaž

Na respiratorima je 13 pacijenata.

Podsetimo, juče je na korona virus testirano 8.352 osoba, od kojih je pozitivno bilo 80. Preminulo je šest osoba, dok je na respiratorima bilo 16 pacijenta.

Delta soj u Srbiji pitanje dana

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša upozorio je danas da je delta tip virusa problematičniji jer se mnogo brže širi i da je samo pitanje trenutka kada će stići u Srbiju.

– Prva doza vakcine štiti 30 odsto, potrebne su dve doze za zaštitu. Oni koji su preboleli koronu mogu delta virusom da se zaraze, ni oni nisu bezbedni. Preporučujem da se ljudi vakcinišu što pre – kazao je Ivanuša.

Dodaje da zabrinjava i to, što pored mladih kod kojih je odaziv na vakcinaciju najmanji u našoj zemlji, ima i mnogo onih iznad 50 godina koji nisu vakcinisani.

Kako kaže, zbog pandemije virusa korona i rutinska vakcinacija dece je postala problem jer mnogi roditelji svoju decu od početka pandemije nisu vodili na vakcinaciju, a to otvara mogućnost da imamo epidemije drugih bolesti – poput malih boginja.

Kako je naveo, i ova pandemija kao svaki veliki izazov pokazuje ranjive tačke, koje su slabosti, a naročito se pokazalo od kolikog je značaja zdravlje, solidarnost i saradnja.

– Protiv pandemije se ne možemo boriti u ograničenoj sredini, već na globalnom nivou – rekao je Ivanuša.