NOVI KORONA PRESEK: U Srbiji brojke na kakve smo navikli, ali glavna vest stiže iz JUŽNE KOREJE

Ovo su najnoviji podaci o koroni u Srbiji.

Pixabay

U Srbiji je u poslednja 24 časa na korona virus testirano 15.863 osoba, od kojih je pozitivno 1.892. Na respiratorima je 38 pacijenata, nažalost, 9 osoba je preminulo.

Podsetimo, juče je testirano 15.857 osoba, od kojih je pozitivno bilo 1.933. Na respiratorima je bilo 37 pacijenata, nažalost, 11 osoba je preminulo.

Prema poslednjim podacima Južna Koreja je za dan zabeležila 425.528 novozaraženih korona virusom, dok su preminule 432 osobe. Naime, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u ovoj zemlji sa dve doze vakicinisano je 85,8 odsto stanovništva, a treću dozu je do sada primilo 62,3 odsto stanovništva.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović objašnjava za „Blic“ da su Južna Koreja i Kina vrlo odgovorno primenjivali sve mere, sve do potpunog zatvaranja, ali da su sada suočeni sa porastom broja zaraženih, odgovor zašto je to tako je – novi soj.

– Vakcinacija im je izuzetno visoka, ali očigledno da ovi novi sojevi koji su njima došli sa strane napravili takvu situaciju da se ljudi zaražavaju. Nebitno odakle je došao soj, možda ga je i neki njihov građanin doneo, bilo iz Amerike, Evrope, ili nevažno odakle, on je tu. Da li je to u pitanju omikron, da li je u pitanju ovaj dupli soj, delte i omikrona, on se sada ponaša agresivnije i zarazniji je. Vakcinacija ne može da postigne pokrivenost i zaštitu koju je postizala sa onim sojevima ranije, zato oni sada imaju povećanje broja pozitivnih. Kod Kineza je jedan umro posle godinu dana, a za Južnu Koreju jeste iznenađenje, što je dokaz da naglo popuštanje mera, bez praćenja stanja stvari u populaciji može da vrlo loše rezultate – kaže profesor Tiodorović.