Tron kokainskog kralja, upražnjen nakon hapšenja Hoakina Gusmana, zauzeo je njegov rival Nemesio Osegera, poznatiji kao El Menčo.

 

U maju prošle godine, članovi meksičkog narko-sindikata blokirali su zapaljenim cisternama više od 30 prometnih puteva u Gvadalahari.

 
Paniku koja je nastala iskoristili su da usred bela dana zapale i opljačkaju banke i bankomate. Kada je vojska na njih poslala helikopter, oborili su ga ručnim bacačem raketa, a zatim zaklali vojnike koji su bili u njemu.

OTAC ZAVRŠIO U ZATVORU jer je sopstvenoj ćerci oduzeo telefon

Policija veruje da iza ove krvave akcije stoji El Menčo, vođa kartela Nova generacija iz Haliska. Njegova moć, stečena kroz višemilionske poslove sa drogom, uvećavala se tokom poslednjih nekoliko godina. Sada kad je El Čapo ponovo iza rešetaka, više mu niko ne stoji na putu.

– On je trenutno glavni krimi bos u Meksiku. Prilagođava se okolnostima poput lisice i menja saradnike, uspešno izbegavajući policijske radare – kaže Tristan Rid, bezbednosni analitičar iz Meksika.

Mediji opisuju El Menča kao „biznismena sa vojničkim načinom razmišljanja“, usmerenog na produžavanje svog lanca trgovine drogom, koji se trenutno proteže do Kine.

JEZIVI INCIDENT U PRODAVNICI: Majka krvnički PRETUKLA sina (VIDEO)

– Pokušava da stvori teritorijalnu dinastiju i uništiće svakog ko mu se nađe na putu – kaže o Osegeri stručnjak sa međunarodnog instituta u San Dijegu, Everard Mid.

O El Menču se ne zna mnogo. Sudeći po glasinama, u pitanju je bivši policajac iz Uruapana u meksičkoj državi Mičoakan.

Iz Američkog ministarstva finansija, koje je u aprilu prošle godine zamrzlo njegovu imovinu, kažu da je narko-bos služio kaznu za trgovinu drogom u američkom zatvoru.

Njegov 24-godišnji sin El Menčito tri puta je hapšen.

Meksička policija veruje da je Nemesio Osegera organizator mnogih nerazjašnjenih zločina koji su se odigrali u periodu od 2006. do danas. Među njima je i ubistvo 15 policajaca iz države Halisko.loading...