NOVI NAČIN PRIJAVE ZA VAKCINACIJU: Ideja potekla od Ministarstva za turizam

Prema poslednjem preseku, borbu sa kovidom izgubilo je 39 pacijenata. Potvrđeno je 2.846 novih slučajeva zaraze od 14.193 testirana uzorka.

Pixabay.com

U Srbiji je do sada koronavirus potvrđen kod 657.716 ljudi, a od posledica zaraze preminulo je 5.920 osoba. Na bolničkom lečenju se nalazi 7.187 pacijenata, od kojih je 239 na respiratoru, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Epidemijska situacija u Srbiji se polako popravlja, sve je više vakcinisanih, ali su bolnice i dalje pune. Krizni štab je na jučerašnjoj sednici potvrdio da se učenici viših razreda osnovnih škola i srednjoškolci od ponedeljka 19. aprila vraćaju u klupe.

Oni će nastavu pohađati po modelu od 1. septembra – po smenama, s manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

“Što se tiče drugih mera nema promena, ostaje kao što je i do sada bilo. Epidemiološka situacija je izašla iz vanredne, procenjujemo je sada kao nepovoljnu. Još uvek imamo veliki broj pacijenata koji leže na intezivnim negama i u bolnicama, ali je povećan broj otpusta u odnosu na broj prijema i polako dolazi do pražnjenja bolnica”, rekao je epidemiolog Predrag Kon nakon sednice.

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, rekao je za RTS da je na Torlaku napunjeno po 3.000 bočica komponenti 1 i 2 vakcine “Sputnjik”, od čega se po 1.100 bočica šalje u Moskvu gde će biti 21 dan radi analize”.

“Po 1.100 od svake komponente se šalje u Moskvu na institut Gamaleja, gde će biti 21 dan i gde će specijalisti instituta analizirati komponente i doneti odluku da li je Torlak spreman da otpočne proizvodnju. Nadamo se da će sve da bude u redu i da ćemo za 21 dan imati pozitivne informacije”, naglašava ministar.

Država će uložiti osamnaest miliona evra u kapacitete za punjenje i pakovanje vakcina u Institutu “Torlak”, kao i dvadeset miliona evra za uređenje prostorija i obnovu fasada, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Najavio je i da će “Torlak” uskoro proizvoditi i četvorovalentne vakcine za grip.

Građani Srbije koji nameravaju da putuju mogu prilikom ugovaranja aranžmana u svim turističkim agencijama da se prijave za vakcinaciju. Oni su to do sada mogli da urade preko portala e-Uprave, kontakt-centra i Vajber čet bota.