NOVI NON-PEJPER O SUDBINI KOSOVA: Ostaje u granicama Srbije, ali pod ovim uslovima?

Nemački politički magazin Zuerst objavio je novi non pejper nepoznatog autora koji ovih dana cirkuliše po kancelarijmaa evropskih političara, a tiče se odnosa Beograda i Prištine. Dokument predviđa povratak Kosova i Metohije pod suverenitet Srbije na 99 godina.

Kosovo je Srbija
Wikipedia/Kolaž

Sadrži 16 tačaka, a naziva se kao predlog svojevrsnog “partnerstva” između Beograda i Prištine.

Magazin napominje da non-pejperi funkcioniraju kao diplomatski probni baloni, pa su zbog toga nepotpisani, da bi se njihova sadržina vrlo lako mogla osporiti kao nerealna.

– Strane su se usaglasile da će svi građani na Kosovu (i Metohiji) uživati bez diskriminacije jednaka prava i slobode u skladu sa najboljom praksom utvrđenom Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i oba Ustava, sa posebnom pažnjom na 873.000 kosovskih Albanaca koji poseduju državljanstvo Republike Srbije – navedeno je, između ostalog, u predlogu kojeg je objavio Zuerst.

Zamišljeno je da obe strane podržavaju stvaranje priznate samouprave na Kosovu i Metohiji, uključujući puno učešće članova svih nacionalnih zajednica u donošenju političkih odluka, sa ključnom ulogom OSCE-a u podsticanju izbornog procesa. Tekstom je predviđeno i da su se “uključene strane složile o neophodnosti održavanja izbora na svim nivoima na Kosovu (i Metohiji) i u Srbiji do aprila 2022”.

Pod pokroviteljstvom uključenih strana, postizborno Kosovo (i Metohija) kojim upravlja pokrajinski guverner, ostvariće 99 godina posebnog statusa u Srbiji. Guverner istovremeno ima funkciju jednog od potpredsednika Skupštine Srbije.

ZAJEDNIČKO TRŽIŠTE, BRZ I BESPLATAN PROLAZAK NA PRELAZIMA

Ovim non pejperom predviđeno je da obe strane pristupe zajedničkom tržištu bez dvostrukih carinskih postupaka, osiguravajući brzi i besplatni prolazak unutar važećih unutrašnjih administrativnih prelaza.

– Uključene strane složile su se da samoupravna pokrajina Kosovo (i Metohija) ima svoju zastavu i grb koji sadrže elemente jedinstva i pravo da se samostalno pridruži i prisustvuje regionalnim ekonomskim, kulturnim, sportskim i obrazovnim forumima – navodi se dalje u dokumentu.

Predviđeno je da “Stalna Misija Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama nastavi da izražava zakonodavno, teritorijalno i populaciono jedinstvo Republike Srbije, a predstavnik samouprave pokrajine Kosovo (i Metohija) postat će stalni deo ove misije”.