NOVI OPASAN VIRUS PRETI PLANETI: Ima ga u izmetu pacova i mnogo je opasniji od korone

Naučnici su upozorili na virus "ćapare", sličan eboli, koji se pojavio u Boliviji i koji se prenosi sa čoveka na čoveka i ubija troje od pet zaraženih ljudi.

Pixabay

Virus ćapare se prvobitno pojavio 2004. godine u bolivijskoj provinciji po kojoj je dobio ime. Novo istraživanje je pokazalo kako se širio od nultog pacijenta i koliko je zapravo smrtonosan.

Nakon epidemije 2019. godine u Boliviji, naučnici su utvrdili da potiče iz drugačije porodice u odnosu na ebolu, da izaziva hemoragijsku groznicu koja može dovesti do zatajenja organa i krvarenja.

Trenutno nema tretmana protiv ćaparea osim intravenske hidratacije i dodatne nege. Virus uzrokuje groznicu, glavobolju, bolove u abdomenu, osip, krvarenje desni, a čovek se zarazi kontaktom s urinom i izmetom pacova.

Nulti pacijent je bio 65-godišnji farmer koji je potom zarazio 25-godišnju doktorku.

Noć pre nego što je preminuo, ona je uzela uzorak njegove pljuvačke. Razbolela se i umrla devet dana kasnije. 48-godišnji medicinar koji je pokušao da je reanimira se takođe zarazio, a simptomi su se javili 14 dana kasnije. Svi slučajevi zaraze su rezultat kontakta s telesnim izlučevinama zaražene osobe.

Nulti pacijent, doktorka i gastroenterolog su preminuli od virusa, dok su medicinar i još jedna zaražena osoba preživeli.

Vrsta pacova koja prenosi ovaj virus živi u Boliviji i nekoliko okolnih zemalja.



loading...