NOVI PODACI O NESREĆI: Evo šta o padu aviona kaže MINISTAR VULIN

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da je za poletanje svakog vojnog aviona potrebno pet potpisa od kojih je jedan od samog pilota.

printscreen

Vulin je rekao da avion pre poletanja pregledaju inženjeri koji daju odobrenje za poletanje vazduhoplova.

“Nijedan naš vazduhoplov ne može da poleti a da ne dobije pet potpisa inženjera i mehaničara koji pregledaju avion i peti potpis samog pilota gde i on kaže da je sve u redu i da je sve spremno”, rekao je Vulin za RTS.

On je dodao da je avion Mig 21 koji se srušio u rejonu Brasine, kod Malog Zvornika bio na redovnom letačkom zadatku.

“To je nešto što radimo svaki dan, ne prođe nijedan dan bez takvog leta”, rekao je on.

Vulin je potvrdio da je formirana komisija za ispitivanje uzroka pada aviona.

“Upravo je na terenu stručna komisija Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane koju predvodi general Aleksandar Bijelić, a formirana je i komisija od samog Generalštaba Vojske Srbije koju predvodi brigadni general Popović”, rekao je Vulin.

Upitan kada se mogu očekivati prvi rezultati, ministar je rekao da neće požurivati komisije, ali da će one dati sve od sebe i da je svima interes da se što pre sazna šta se desilo.

On je naveo da sve rezultate do kojih dođu komisije dostavljaju se prvo tužilaštvu koje odlučuje o tome da li će se i kako informacije iz izveštaja distribuirati.

Vulin je rekao da Mig 21 nema klasičnu crnu kutiju, ali da ima snimače parametara, koji do sada nisu pronađeni.

U padu aviona poginula su dvojica pilota, major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, a iza njih je, prema rečima Vulina, ostalo troje dece.

“Tragedija nas je pogodila, mi ćemo naravno preuzeti brigu o njihovoj deci”, rekao je Vulin.