NOVI PRESEK: Preminulo 38 osoba od KORONAVIRUSA, a evo koliko ima NOVOZARAŽENIH

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 1.565 osoba, od testiranih 13.837 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 38 osoba. Na respiratorima je 178 pacijenata.

Pixabay.com/Kolaž

Smanjuje se broj obolelih, broj prvih pregleda, pacijenata na bolničkom lečenju i na respiratoru. Međutim, broj preminulih je i dalje visok, prenosi “RTS”.

Kliničko-bolnički centri “Zvezdara” i Blok A KBC “Doktor Dragiša Mišović” od danas se vraćaju u redovan režim rada. “Zvezdara” vraća službu za urgentnu medicinu i dežurstva za grad Beograd, a “Dr Dragiša Mišović” – “otvara Blok A – hirurgiju i hitnu službu za redovan prijem ne kovid pacijenata,

Đorđe Lalošević, načelnik dijagnostičke radiološke službe u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović” navodi da se u B bloku te ustanove trenutno na lečenju nalazi 91 kovid pacijent od kojih je 23 dece.

– A blok je otvoren od danas i za hitnu službu i za normalne pacijente i mi se nadamo da ćemo da izdržimo i da će uskoro cela bolnica da postane zelena zona. – navodi Lalošević.

U okviru redovne isporuke u Srbiju je isporučeno još 79.560 doza vakcine “Fajzer”, a struka ističe da su vakcine jedini izlaz u borbi protiv pandemije.

Neuroimunolog Boris Šakić, profesor Univerziteta Mek Master iz Hamiltona u Kanadi rekao je za RTS da vakcina ne štiti od omikron soja da nemate nikakvih simptoma, ali štiti da ne završite na respiratoru.

– Mislim da je vakcinacija i dalje najbolje sredstvo, najvažnije je da čovek ne završi u bolnici. – rekao je Šakić zaključujući da je kineska vakcina najdelotvornija protiv novog soja.

Raste zabrinutost zbog omikrona, novog soja koronavirusa koji je do sada registrovan u 40 zemalja, stigao je i u Hrvatsku.

Mnoge evropske zemlje beleže najveći broj novozaraženih od početka pandemije, zbog čega pooštravaju mere za nevakcinisane.

U Italiji  je od danas na snazi tzv. “super zelena propusnica” koju dobijaju samo vakcinisane osobe i one koje su preležale kovid u poslednjih šest meseci.