NOVI PROTEST U BEOGRADU: Reka ljudi blokirala centar grada, najavljena SLEDEĆA OKUPLJANJA (FOTO+VIDEO)

U Beogradu je održan protest u organizaciji „Eko straže“ pod sloganom "Za bezopasan vazduh".

Printscreen

U govorima kod Terazijske česme, demonstranti su zatražili od države da promeni odnos prema problemima zaštite životne sredine i počne da primenjuje zakone na najveće zagađivače. Glavni zahtevi okupljenih su da Agencija za zaštitu životne sredine vrati gornju granicu kategorije indeksa kvaliteta vazduha za PM čestice na prethodno važeće vrednosti – odnosno sa 55 na 44 mikrograma po kubnom metru.

Oni traže i da se preusmeri kupljeni uređaj za prećišćavanje vazduha iz državnih i lokalnih institucija u vrtiće škole i bolnice i da se zabrani prodaja neadekvatnih energenata za ložišta u domaćinstvima. Posle govora krenula je protestna šetnja do Skupštine i Predsedništva.

Nakon blokade Slavije, učesnici protesta su odlučili da ipak ne odu do instituta Batut. Nešto posle 14 sati završio se protest, a iz Eko straže najavili su nove za dve nedelje. Protesti će, dodaju biti održani u gradovima širom Srbije.

Nakon jučerašnje blokade puteva širom Srbije, danas će u Beogradu biti održana dva protesta – ovaj prvi na Terazijama, a drugi u 18 sati na Trgu republike u Beogradu pod nazivom „Stop režimskom nasilju“. Protest na Trgu republike biće odgovor na nasilje, napade i privođenja aktivista koji su protestovali širom Srbije u subotu.

“PESMA ZA MINISTRA”: Vulin se pojavio kod Sava centra, demonstranti ga dočekali OVIM SKANDIRANJEM (VIDEO)