NOVI RADOVI U CENTRU BEOGRADA: Poznato kako će posle rekonstrukcije izgledati Trg Republike!

Trg republike
Wikipedia/Orjen

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić najavio je da će u narednih deset do petnaest dana biti raspisana dva velika tendera - za rekonstrukciju Karađorđeve ulice i za centralni Trg Republike.

 

Na Trgu Republike rekonstrukcijom koja će koštati 430 miliona dinara, biće obuhvaćen jedan i po hektar površine.

– Biće urađene kamene kocke, biće popločano, ići će saobraćaj, ali će biti u istom nivou sa trgom, i konačno će taj trg biti uređen – rekao je Vesić za RTS, preneo je Beoinfo.

– Biće sklonjene one ogromne žardinjere koje zauzimaju prostor, a ne služe ničemu, ali biće mesta gde će ljudi moći da sede i tako će i spomenik (Knezu Mihailu) doći do izražaja – dodao je on i najavio za budućnost izgradnju zgrade Opere i baleta.

Vesić je rekao da će za saobraćaj biti zatvorena Vasina ulica koju sada mahom koriste samo vozila javnog prevoza, jer ona “postaje ulica kulture sve do Studentskog trga, gde se radi podzemna garaža i gde će biti spomenik Zoranu Đinđiću, a i taj deo takođe postaje pešačka zona”.

Vesić je rekao da će rekonstrukcije Karađorđeve ulice, uz desnu obalu reke Save, koštati 920 miliona dinara.

– Rekonstruišemo Savski kej između Brankovog mosta i Kalemegdana, kao i samu ulicu. Proširiće se trotoari, izmestiti tramvajska pruga i uz uređene fasade, to će zaista postati jedna od najlepše uređenih ulica u gradu – ocenio je menadžer.

Najavio je i izgradnju “gradske galerije” na Kosančićevom vencu, kao i “spirale, stepenica između Beogradske tvrđave i Beton hale” da bi se savsko priobalje pešački povezalo s centrom Beograda.

U centru Beograda je u toku rekonstrukcija dela Dečanske ulice, koja će trajati do kraja maja, kao nastavak prošlogodipnjih radova ispred Doma omladine Beograda, izjavio je Vesić.

Tu će se postaviti “granitne ploče i sitni kamen”, biće posađeno pet stabala, a sve će koštati 20 miliona dinara.

Vesić je najavio da će danas Direkcija Beograda za građevinsko zemljište i izgradnju objaviti tender za rekonstrukciju gornjeg dela centralne, Nušićeve ulice, od Dečanske do Terazija.

Nušićeva ulica će u gornjem delu biti popločana, biće posađeno drveće i zamenjena rasveta. To će biti pešačka zona koja će koštati 57 miliona dinara, a rok za ponude je kraj aprila.

– To je deo projekta uređenja centra grada, uređujemo deo po deo, i za četiri godine smo uradili 20.000 kvadratnih metara pešačkih zona u centru grada – rekao je Vesić.

Pre nekoliko dana je raspisan tender za rekonstrukciju Savskog trga, dela Karađorđeve i Savske ulice, ispred Glavne železničke stanice Beograd koja se ukida i gde će biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji.