NOVI SAZIV PARLAMENTA: SNS-u 27 mesta manje nego 2014, a evo KOLIKO MANDATA sleduje ostalim strankama

Skupština
Beta

Skupština Srbije u novom sazivu imaće više stranaka, raznovrsnije orjentacije, sa velikim povratkom stranaka desnice ali i najvećim iznađenjem ovih izbora - poslanicima Pokreta "Dosta je bilo" Saše Radulovića koji po prvi put ulaze u parlament.

 

RIK je na osnovu 97,46 odsto obrađenih biračkih mesta saopštio da u parlament ulazi SNS i stranke okupljene oko nje sa osvojenih 48,25% glasova, zatim koalicija SPS-JS 11,01%, radikali 8,05%, Demokratska stranka 6,05%, Pokret Dosta je bilo 5,99%, kao i koalicija SDS-LDP-LSV 5,03% i DSS-Dveri 5,00% osvojenih glasova .

 
Raspoređeno u mandate to izgleda ovako:

  • SNS – Aleksandar Vučić – 131 mandat
  • SPS – Ivica Dačić – 30 mandata
  • SRS – dr Vojislav Šešelj – 21 mandat
  • DS – Za Pravednu Srbiju – 16 mandata
  • Pokret “Dostaje bilo” Saše Radulovića – 16 manadat
  • SDS – LDP – LSV – 13 mandata
  • DSS – Dveri – 13 mandata

Od manjinskih stranka, Savez Vojvođanskih Mađara imaće 4 mandata, SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin 2 mandata, ali i stranka Muamera Zukorlića koja je po prvi put ušla u parlament i to sa dva poslanička mesta.

Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija dobila je 1 mandat, a parlament ulazi i Zelena stranka predstavljajući slovačku nacionalnu manjinu sa 1 poslaničkim mestom.

Podsetimo da su nakon vanrednih izbora 2014. godine u sastav Skupštine Srbije ušli SNS sa 158 poslaničkih mesta, SPS-PUPS-JS sa 44 mandata, Demokratska stranka koju je tada vodio Dragan Đilas sa 19 poslaničkih mandata i tadašnja Nova demokratska stranka Borisa Tadića sa 18 mandata. U tom sazivu bile su tri manjinske stranke SVM sa 6 mandata, SDA Sandžak sa 3 mandata i Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija sa 2 poslanička mandata.

Zanimljivo je i da će lista Srpske napredne stranke (SNS), prema dosadašnjim podacima Republičke izborne komisije (RIK), u novom sazivu Skupštine Srbije imati 27 mesta manje nego što je koalicija oko SNS-a osvojila na izborima 2014. godine.

Pre dve godine, takođe na vanrednim parlamentarnim izborima koalicija, oko SNS-a osvojila je 158 mandata, a sada bi, prema preliminarnim podacima, trebalo da ima 131 mandat.