NOVI SAZIV, STARI OBIČAJI: Poslanici manje o temi, a više o Titu, diplomama, Bodrumu…

Skupština
Beta

Uobičajena atmosfera u srpskoj skupštini uspostavila se brzo nakon konstituisanja parlamenta i polaganja poslaničkih zakletvi.

 

Prva rasprava na sednici koja nosi epitete svečane i ceremonijalne započela je oko 14.30 časova, posle četiri i po sata potrošenih na uvodni deo, verifikovanje mandata, konsultacije i pauze.

Međutim, iako je tema izbor novog predsednika skupštine, mesta na kome će verovatno nastaviti da radi Maja Gojković (SNS), šefovi poslaničkih klubova najmanje govore o njoj.

Predviđeno trajanje rasprave je pet sati, a nju je otvorio predlagač kandidata za mesto predsednika skupštine, šef poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović.

Martinović je kratko obrazložio kandidaturu Gojkovićeve rečima da je ona uradila mnogo na razvoju parlamentarizma i stvaranju “pristojne atmosfere” u skupštini, a zatim je počeo da govori o izborima i optužio opoziciju da je “silom” ugurala jednu listu u skupštinu.

Šef poslanika naprednjaka postavio je i pitanje kako su se udružili “levičari i ljotićevci”.

Potom se za reč javio Vojislav Šešelj, koji je najavio podršku izboru Maje Gojković, a zatim je govorio o funkciji parlamenta i istakao da je njegov cilj kontrola izvršne vlasti.

– Svaki put kad dođu u parlament, ministri treba da prolaze kroz toplog zeca. To je suština parlamentarizma – rekao je Šešelj i naveo da bi trebalo promeniti način kažnjavanja, jer je “većina uvek ta koja kažnjava”.

Nakon toga je usledila polemika s Martinovićem u kojoj su spominjani i “hrabrost Šešelja kada je govorio o Titu” (svedok predsedavajući Mićunović), koliko godina je Martinović imao tada i da li je mogao da se usprotivi Titu kao pionir, ali i “glogov kolac” u Kući cveća.

Predsedavajući Dragoljub Mićunović je više puta pokušavao da skrati polemike, a kasnije je rekao i da mu “ne pada na pamet da Skupština radi do ponoći”, već da će sve biti završeno do 18 časova.

– Ako želite da izaberemo predsednika, moramo da se pridržavamo dnevnog reda. Bunite se koliko hoćete, ali moramo da radimo po redu. Molim vas da ograničimo replike i da damo šansu drugima koji još nisu dobili reč – rekao je Mićunović.

Ubrzo se u polemiku uključio i lider Bojan Pajtić, koji je rekao da je parlament oruđe u rukama vlasti, kao i da je “Maja Gojković najmanje loše rešenje”, jer je za razliku od nekih, svoje formalno obrazovanje stekla legalno, a ne kupovinom diploma.

Pajtić je pozvao SNS da prestane da sve probleme svaljuje na bivši režim i dodao da je, posle četiri godine, vreme da se preuzme odgovornost za urađeno, kao i da prestanu da pričaju o Demokratskoj opoziciji Srbije (DOS), jer na strani na kojoj u Skupštini sedi SNS ima više stranaka DOS-a nego na strani na kojoj sedi DS.

Martinović je uzvratio pričom o nepostojećoj ideološkoj orijentaciji, a upitao je i Pajtića o aferi Bodrum. Kasnije je spominjao i pogrebnike, na šta je Pajtić replicirao da ga je “pomešao sa osnivačem svoje stranke”.

Osnivača SNS i predsednika Srbije Tomislava Nikolića spomenuo je i Vojislav Šešelj, koji je rekao da ga je “emotivno uzdrmalo” to što se Martinović odrekao svega što je govorio o Aleksandru Vučiću i o Nikoliću.

– Martinović mi je prvi rekao da Toma ima falš diplomu – rekao je Šešelj.

U diskusiju se kratko uključio i debitant u parlamentu, lider Dveri Boško Obradović, koji je Martinoviću poručio da “njemu služi na čast” dovođenje Dveri u vezu sa fašizmom.

Zbog skretanja sa teme, sednica je bila i prekinuta na deset minuta.

Iz sale na Tviter

Istovremeno, pojedini poslanici koji još nisu dobili reč javnosti su se obratili preko Tvitera.

Lider pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović je rekao da Martinović govori o svemu, samo ne o Maji Gojković, a njegov kolega Dušan Pavlović je rekao da se za sat i po rasprave, o temi govorilo pet minuta.

Poslanik SNS Dragan Šormaz je iskoristio priliku za “selfi” i poruku da će njegov prioritet sedmom mandatu biti “promene koje vode u EU”.

Nešto ranije se oglasila i Vjerica Radeta iz SRS, koja je kritikovala to što su pojedini poslanici Dveri došli u narodnim nošnjama.