NOVI ŠEF PREGOVARAČKOG TIMA PRIŠTINE: Ljimaj upravljao zloglasnim logorom, njegove žrtve završile u krečani

Novi šef prištinskog tima za dijalog sa Beogradom i potpredsednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj jedno je od najozloglašenijih lica takozvane OVK, piše "Blic".

printscreen/youtube.com/ICTY

List u izdanju od ponedeljka navodi da je on član desetočlane grupe koja je oslobođena optužbe da su 1998. godine počinili zločin nad civilima i pripadnicima srpske vojske i policije u selu Klečka kod Suve Reke, kada je na desetine osoba ubijeno i masakrirano, a njihovi leševi bačeni u krečanu da bi se prikrili tragovi zločina.

Kako se navodi, pre godinu i po Vrhovni sud samoproglašene države Kosovo odbacio je zahtev specijalnog tužioca da bude poništena prvostepena presuda, kojom su desetorica bivših pripadnika OVK oslobođena za taj zločin.

U izveštaju izvestioca Saveta Evrope o trgovini organima na Kosovu Dika Martija, Ljimaj se pominje kao jedan od vođa dreničke grupe Hašima Tačija, a tokom 1998. i 1999. godine bio je komandant logora Lopušnik.

Zbog ratnih zločina u tom logoru našao se i na optuženičkoj klupi Haškog tribunala, ali je oslobođen posle procesa održanog u senci zastrašivanja svedoka.

– Slučaj Klečka i ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Gackom, dva su najbrutalnija masakra koje je OVK počinila nad Srbima na Kosovu – piše Blic i navodi da su oba ova predmeta “u zoni interesovanja” Specijalnog suda za ratne zločine OVK.