Organizacija Gej lezbejski info centar saopštio je danas da je po hitnom postupku podneo pritužbu protiv ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića zbog tvita u kojem, kako su naveli, preti i diskriminiše LGBT populaciju, i zatražili da im se javno izvini zbog "zapaljivih izjava".

 

Popović je juče na svom Tviter nalogu napisao: “U trenutku kada se kao država borimo na sve načine da podržimo radjanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo da stanemo na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da ‘ROKO IMA DVE MAME, A ANA DVOJICU TATA'”.

Gej lezbejski info centar ocenio je kao sramotno da jedan ministar u vladi premijerke Srbije Ane Brnabić piše tako nešto, navodeći da je “još veća” sramota što Ana Brnabić neće ništa učiniti povodom toga.

Saopštili su da ako premijerka Ana Brnabić povodom tog slučaja ništa ne uradi, zahtevaćemo da joj se oduzme nagrada “Duga” koju je prošle godine dobila za doprinos LGBT pravima, jer praksa pokazuje da za godinu dana otkako je dobila tu nagradu, apsolutno ništa nije uradila za LGBT populaciju.

– Gej lezbejski info centar zahteva javno izvinjenje od strane ministra Popovića zbog ovakvih zapaljivih izjava u kojima poziva na hitno zaustavljanje i stajanje na put! Ovakvim izjavama ministar doprinosi povećanju homofobije u društvu i nasilja nad LGBT osobama – navela je ta organizacija.

Istopolne porodice, kako su naveli, nisu realnost samo na zapadu i Hrvatskoj, već i u Srbiji.

– Lezbejke se u Srbiji ostvaruju kao majke, ili tako što imaju decu iz prethodnih brakova ili uz pomoć banki sperme kojih ima na zapadu. Gej muškarcima je teže da se ostvare kao očevi, te mahom decu imaju iz prethodnih brakova ili imaju decu sa lezbejkama putem veštačke oplodnje – navela je ta organizacija.

Poručili su da se mora shvatiti da društvo ide napred i da želja LGBT da se ostvare kao roditelji ne može da se ugasi.

– Slikovnica o kojoj je reč pomaže deci koja imaju LGBT roditelje i nama je kao društvu je obaveza da toj deci olakšamo odrastanje u državi kakva je Srbija – pišu.

Organizacija “Da se zna” takodje je kritikovala Popovićev i navela da je izlišno podsetiti da je dotičnom ministru pretpostavljena autovana LGBT osoba i da je deo Vlade koja je u svojoj donesenoj “Strategiji za prevenciju i zaštitu od diskriminacije”, između ostalog, kao mere unapređenja položaja LGBT osoba označila i pravo na registrovano partnerstvo i izmenu porodičnog i naslednog prava.

Ta organizacija je ukazala da natalitet kao takav ne može biti ugrožen unapređenjem LGBT prava, jer su i istopolni parovi sposobni i voljni da zasnivaju porodice i da je zahvaljujući unapredjenju zakonodavnog okvira LGBT parovima omogućeno da zasnivaju porodice i nijedno validno naučno istraživanje ne staje iza teze da su ovakva deca drugačija u odnosu na decu iz tzv. “nuklearnih porodica”.

Naveli su da se pomenuta slikovnica “ne uvozi” već distribuira besplatno i namenjena je deci iz duginih porodica, ali je čitaju i druga deca.

– Ideja jeste da deca mogu da u knjigama prepoznaju model porodice koji je sličan njihovim i nema za cilj ubedjivanje bilo koga, ponajmanje ministra za inovacije – navela je organizacija “Da se zna”.

Slikovnice udruženja “Dugine obitelji” iz Hrvatske predstavljene su pre desetak dana u Beogradu, a koje za cilj imaju jačanje društvene integracije dece koja žive u istopolnim zajednicama.loading...