NOVI SNEG, NOVI PROBLEMI: Evakuisano 130 osoba, od hladnoće umrlo šest (FOTO)

Led
Imgur.com/qamqualler

Od jutros bar desetak centimetara novog snega. Zbog visine snežnog pokrivača i izuzetno niskih temperatura u vanrednoj situaciji od sinoć je i Ivanjica. Aleksinac se, međutim, vratio u redovno funkcionisanje. Spasioci i putari su na terenu širom zemlje. Ledeni talas do sada je odneo šest žrtava u Srbiji, pa nadležni upozoravaju da se ne izlazi van bez preke potrebe. Do sada evakuisano 130 osoba a 73 vozila izvučena iz smetova, kaže za RTS zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije.

 

Najavljenom prelasku u plus najviše se raduju meštani sela u kojima je danima vanredna situacija. U Sjenici je jutros za nijansu manje hladno, izmerena temperatura je minus 21 stepen, dok je na Pešteru i danas minus 27 stepeni. Snežni pokrivač je debljine oko 30 centimetara.

Juče su u Pešterskoj visoravni pročišćeni putevi do 20 planinskih sela. Zamenik predsednika opštine Sjenica Mića Kaličanin kaže da je najteže u mestu Duga Poljana.

– Računam da u naredna tri dana dođemo do svakog sela i zaseoka, da pročistimo sneg – rekao je Kaličanin i dodao da se u narednih nekoliko dana očekuje i da sva sela, osim jednog, dobiju vodu.

Prema njegovim rečima, do sada je zbrinuto oko 150 ljudi.

Polovina opština u Jablaničkom okrugu je već danima u vanrednoj situaciji. U Leskovcu je jutros izmereno minus 14. Ugroženih meštana nema, ali ima zavejanih naselja u brdsko planinskim krajevima, kao što je u opštini Medveđa.

Sneg neprestano pada, a predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić kaže da je situacija teška zbog jakog vetra i niskih temperatura. Takođe, problema ima i sa snabdevanjem električne energije ali se, kaže, i na tome radi.

Što se tiče sela uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, ona postaju pristupačnija, ali je i dalje teško u šest sela u Leskovcu. Ona su odsečena od sveta, nemaju električnu energiju, a radnici ne uspevaju da se izbore sa smetovima visine od tri metra do pet metara.

Pozivi za pomoć stižu i sa Vlasine, gde su ljudi u mahalama ostali zavejani. Zaledilo je i Vlasinsko jezero, gde je zbog leda ugrožena 21 vrsta ribe.

Pre dva daba vanredna situacija uvedena je i u opštini Crna Trava. U po broju stanovnika najmanjoj opštini u Srbiji, u kojoj žive uglavnom stariji ljudi, zavejani su skoro svi mahalski putevi.

Samo 70 od 500 kilometara puteva je prohodno, a novi sneg i niske temperature putarima otežavaju posao.

Evakuisano 130 ljudi

Boban Stevanović, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije, kaže za RTS da je usled velikih padavina i niskih temperatura najteže na Pešterskoj visoravni, u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i u delovima zapadne Srbije.

Do sada je, prema njegovim rečima, više od 250 vatrogasaca angažovano na konkretnim akcijama, evakuisano više od 130 pojedinaca, izvučeno više od 73 vozila iz smetova.

– Postoji problem sa visinom snežnog pokrivača i kako da stignete do svih puteva, uključujući i makadamske – rekao je Stevanović gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Dodao je da lokalni štabovi imaju stručno-operativne timove na osnovu čijih procena će biti donete odluke o ukidanju vanredne situacije, ali je i naveo da ne očekuje da će do ukidanja doći istovremeno u svim ugroženim opštinama.

Na pitanje da li postoji opasnost od porasta vodostaja reka zbog topljena snega, Stevanović je rekao da se prate procene Hidrometeorološkog zavoda i da se ne očekuje da u kratkom periodu dođe do većeg otapanja.loading...