NOVI SOJ KORONA VIRUSA SEJE STRAH U EVROPI: Otkrivena opasnija verzija “duplog mutanta”

Delta plus, nova varijanta korona virusa, izazvala je strah u Indiji nakon izveštaja o velikom broju novootkrivenih slučajeva iz različitih delova Maharaštre, kao i nekoliko drugih država.

Pixabay

Preko 20 slučajeva infekcije delta plus sojem pronađeno je u Maharaštri, a državne zdravstvene vlasti su prošle nedelje rekle da bi novootkrivena varijanta mogla da pokrene treći pandemijski talas.

Izvorni delta soj, karakterističan po duploj mutaciji, stoji iza razornog talasa koji je pogodio Indiju na proleće, kada je zemlja beležila gotovo pola miliona zaraženih na dnevnom nivou. Od tada se raširio po svetu, a gde god je došao – napravio je haos. Sumnja se da delta soj stoji iza naglog skoka brojki u Rusiji, kao i u Velikoj Britaniji gde je praktično postao jedini soj u cirkulaciji.

Što se tiče rasprostranjenosti nove delta plus verzije, još nije sekvenciran genom dovoljnog broja uzoraka da bi se ona sa sigurnošću znala. Otkriveno je samo oko 200 sekvenci širom sveta, od čega oko 30 u Indiji. Zna se da je do sada primećena u deset država, pored Indije – Americi, Velikoj Britaniji, Portugaliji, Švajcarskoj, Japanu, Poljskoj, Nepalu, Rusiji i Kini.

Maharaštra sa traži potpune informacije o ljudima koji su zaraženi novom varijantom, uključujući njihovu istoriju putovanja, da li su vakcinisani ili ne i da li su ranije bili zaraženi.

Gde je delta plus soj prvi put otkriven?

Ova varijanta je prvi put viđena u Evropi u martu ove godine. Međutim, javnost je za nju saznala tek 13. juna.

Prema naučnicima, delta varijanta (B.1.617.2) je dalje mutirala i oformila delta plus (AI.1) varijantu.

Virusolozi žele da otkriju da li će ovaj novi soj uspeti da izbegne postojeći imunitet bolje od delte ili bete (otkriven u Južnoafričkoj Republici).

Šta do sada znamo?

Na osnovu onoga što je do sada poznato, Delta Plus se smatra izuzetno zaraznim. Stručnjaci su upozorili da delta plus može pokazati otpor prema tretmanima koktelima sa monoklonskim antitelima.

Jedan od potencijalnih rizika koji je izazvao zabrinutost u medicinskoj zajednici je taj što bi nova varijanta mogla da zaobiđe imunitet strečen vakcinom ili ranijom infekcijom.

Međutim, trenutno nema podataka o tome da li je i koliko ova varijanta prenosivija od drugih, piše “India Tajms”, tako da je ovaj soj za sada razlog za zabrinutost, ali ne i za paniku.

Delta plus ima mutaciju pod nazivom K417N – koja je prvi put pronađena u beta verziji. Ovo, zajedno sa činjenicom da poseduje i sve druge karakteristike svog prethodnika delte, moglo bi učiniti najnoviju varijantu mnogo prenosivijom, smatraju naučnici.

Mutacija K417N se dešava unutar domena koji vezuje receptor spajk proteina, koji je odgovoran za “proboj” virusa u ćelije. Beta varijanta, koja ima ovu mutaciju, već se pokazala otpornijom na vakcine.

Kombinacija karakteristika drugih, ranijih verzija mogla bi da učini delta plus boljim u zaobilaženju imunološkog odgovora.

– Prilično smo zabrinuti zbog varijante delta plus, s obzirom na to da ima istu mutaciju kao beta verzija koja je izbegla imunitet koji nudi AstraZeneka vakcina . Zabrinutost se takođe odnosi na mogućnost reinfekcije, jer postoje izveštaji da ova varijanta korona virusa izbegava neutralizaciju koktelom sa antitelima – kaže dr Lans Pinto, konsultant u Nacionalnoj bolnici Hinduj.