NOVI SOJ, NOVA BORBA: Da li je OMIKRON zarazniji od DELTA VARIJANTE?

Svetska zdravstvena organizacija iznela nove podatke o omikron soju korone!

Pixabay.com

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u petak saopštila da je omikron soj korone za samo 23 dana registrovan u 38 zemalja, te da dosadašnji podaci pokazuju da je ova varijanta možda zaraznija od delte.

– Vidimo porast brojki, vidimo da je sve više zaraženih omikronom”, rekla je savetnica SZO Marija Van Kerkove. “Imamo potvrđen omikron u 38 zemalja, u svih šest SZO regija. Postoje naznake da se prenosi lakše, ali sada moramo da utvrdimo da li se prenosi lakše ili teže u odnosu na delta soj. – rekla je Van Kerkove, dodajući da je delta i dalje dominantan soj širom sveta.

Izvršni direktor hitnih zdravstvenih programa SZO dr Majk Rajan kaže da je “jasno da se virus veoma efikasno prenosi”.

– Videli smo to i ranije sa deltom. Tako da, opet, neke stvari ne treba da nas iznenađuju. – poručuje dr Rajan.

Omikron soj inače ima 30 mutacija na spajk proteinu, koji je zadužen za vezivanje za ljudske ćelije. SZO je ranije pojasnila da su ove mutacije povezane sa većom transmisijom i sposobnošću virusa da zaobiđe imunitet.

Južnoafrički naučnici su tokom ove nedelje utvrdili i da omikron ima veću sposobnost da inficira one koji su već preležali koronu, u odnosu na prethodne varijante.

Van Kerkove je rekla da je još rano govoriti o tome koliko težak oblik bolesti izaziva ovaj soj – za sada oboleli imaju uglavnom blaže simptome, ali su još uvek na početku bolesti.

Ona je dodala da je povećan broj hospitalizacija u Južnoj Africi, ali tamošnji stručnjaci ističu da za sada nije veća smrtnost, ali i za to je potrebno vreme da bi se znali precizniji podaci.