NOVI SPORAZUM NA SNAZI OD PONOĆI: Svi ilegalni migranti se vraćaju u Tursku

Migranti
Beta

Sporazum Evropske unije i Turske o zaustavljanju priliva ilegalne imigracije i razbijanju krijumčarskih mreža imigranata stupio je u ponoć na snagu.

 

Prema tom sporazumu, svi migranti koji ne podnesu zahtev za azil, ili im azil ne bude odobren, biće vraćeni na tursku teritoriju, dok će izbeglice iz Sirije koje su već u Turskoj biti premeštane u zemlje EU.

Lideri EU i turski premijer Ahmet Davutoglu su u petak, 18. marta u Briselu postigli sporazum prema kojem će svi ilegalni imigranti koji dođu u Grčku iz Turske biti vraćeni na tursku teritoriju.

U posebnom zaključku lideri EU su pozvali na jačanje saradnje u rešavanju izbegličke krize sa državama Zapadnog Balkana i zatražili od Evropske investicione banke da do juna predloži dodatna finansijska sredstva za ekonomsko jačanje i izgradnju infrastrukture na zapadnobalkanskom području.

Ključna stavka dogovora vođa EU-Turska odnosi se na zaustavljanje dolaska svih imigranata na grčke granice Unije i sprečavanje daljeg krijumčarenja migranata iz Turske u Evropu.

Za uzvrat, EU je obećala da će za svakog imigranta čiji povratak prihvati Turska, odobriti azil jednom ratnom izbeglici smeštenom na turskoj teritoriji.

Kako je ranije navedeno, EU je vladi u Ankari već počela da isplaćuje svotu od tri milijarde evra za troškove zbrinjavanja izbeglica na turskoj teritoriji i pokrenula pripreme za uvođenje režima EU bez viza za turske građane od juna ove godine, s tim da turske vlasti ispune za to sve uslove.

Evropski lideri od Ankare takođe traže da se obaveže i da će imigranti koji budu iz EU vraćani u Tursku, biti zaštićeni u skladu s međunarodnim normama i pravom.