NOVI SUKOB NA POMOLU? Amerika zapretila KINI zbog OVOGA

Džejk Saliven kaže da Amerika pažljivo prati u kojoj meri Kina pruža ekonomsku podršku Rusiji.

Amerika
Pixabay.com

Američke vlasti upozorile su Peking da će biti posledica ako Kina pokuša da pomogne Rusiji da nadoknadi gubitke od zapadnih sankcija, izjavio je danas savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

– Pažljivo pratimo u kojoj meri Kina zapravo pruža materijalnu i ekonomsku podršku Rusiji. Preneli smo Pekingu da nećemo tolerisati niti dozvoliti bilo kojoj zemlji da pokuša da nadoknadi Rusiji njene ekonomske gubitke od zapadnih sankcija, rekao je Saliven u intervjuu za Si-En-En i dodao da bi to imalo posledice po Kinu.

Istovremeno, on je odbio da odgovori na pitanje da li su SAD spremne da uvedu ograničenja Pekingu ako pokuša da pomogne Rusiji da nadoknadi ekonomske i finansijske gubitke od sankcija koje su uvele SAD i njihovi saveznici, prenose strani mediji.

Saliven je, takođe, napomenuo da američka vojska ne učestvuje u borbenim dejstvima na teritoriji Ukrajine i da neće biti upućena u tu zemlju.

– Američka vojska neće učestvovati u operacijama u Ukrajini. Ona sada nije tamo, ali mi ćemo zaštititi svaki pedalj teritorije NATO, istakao je on.

Ranije je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan izjavio da će Kina zaštititi svoje kompanije i ljude koji su se našli pod pretnjom američkih sankcija zbog trgovine sa Rusijom.