NOVI SUKOBI U ČEČENIJI: Islamisti zaveli tinejdžere i gurnuli ih u sukob sa policijom!

U nizu napada islamskih ekstremista u Čečeniji poginulo je pet ekstremista i jedan policajac, a nekoliko policajaca je povređeno, saopštili su danas ruski zvaničnici.

Beta/AP

Odgovornost za napade preuzela je ekstremistička organizacija Islamska država,  prenosi Frans pres.

Agencija AP je prenela da je poginulo pet mladih ekstremista, dok Tass javlja da su poginuli jedan policajac i dvojica napadača.

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da je Islamska država “isprala mozak” mladićima koji su izveli današnje napade.

Tass navodi, pozivajući se na izvore iz regionalnih vlasti, da su napadači bili stari između 11 i 16 godina i da je Islamska država usredsređena na maloletnike za regrutovanje.

Policija je saopštila da su dva napadača sa noževima ušla u policijsku stanicu u gradu Šali i napala dvojicu policajaca.

U odvojenom napadu u tom gradu, napadači su pokušali da izvedu samoubilački napad kamionom, nakon čega ih je policija ubila iz vatrenog oružja.

Ruski mediji su preneli da se dogodio napad i u jednom selu nadomak Šalija, gde je napadač pokušao da izvede samoubilački bombaški napad kod jednog policijskog kontrolnog punkta, dodajući da policajci nisu povređeni, a da je napadač preživeo i da je odveden u bolnicu.

Još jedan napad u Čečeniji izveden je u gradu Grozni gde je napadač udario automobilom u dvojicu saobraćajaca.

Kremlj se oslanja na Kadirova u stabilizaciji Čečenije posle dva rata sa separatistima u toj republici. On je koristio državne subvencije i lokalnu službu bezbednosti da bi slomio islamiste, ali u regionu povremeno i dalje dolazi do sukoba.

U većinski muslimanskoj ruskoj republici Čečeniji je u maju izveden napad na pravoslavnu crkvu u kojem su poginula četiri napadača, dva policajca i jedan vernik.