NOVI TERORISTIČKI NAPAD: London se trese, sedmoro mrtvih, desetine povređenih (VIDEO)

London
Printscreen

Najmanje sedam osoba je ubijeno a 48 je ranjeno u terorističkom napadu u centralnom Londonu. Najpre je kombi uleteo među pešake na Londonskom mostu, a zatim su se napadači iz vozila uputili na obližnju pijacu i naoružani noževima napali prolaznike, navodi Bi-Bi-Si. Policija ubila troje napadača. Treći incident u Voksholu ne karakteriše se kao terorizam. Ubrzano istražujemo stravične napade, poručila premijerka Tereza Mej.

Sudeći prema izveštajima britanskih medija, u napadima su povređene desetine ljudi, ali za sada nije poznato koliko su ozbiljne povrede zadobili.

Prvi napad dogodio se oko 22.15, kada je kombi upao među pešake na Londonskom mostu. Vozilom je, kako javlja reporter Bi-Bi-Sija, upravljao muškarac. Jedan od svedoka kaže da je video beli kombi kako ide na pešake, dok je drugi rekao da je kombi udario pet do šest ljudi.

Ubrzo nakon toga, napadači su izašli iz kombija i uputili se ka obližnjoj tržnici “Borou” i prolaznike napali nožvima. Očevici kažu da su videli tri napadača koji su nosili velike noževe.

Policija je osam minuta od prvog poziva ubila troje napadača, navodi Bi-Bi-Si pozivajući se na informacije iz policije. 

– Osumnjičeni su nosili nešto što je izgledalo kao eksplozivni prsluk, ali je kasnije utvrđeno da je reč o prevari – rekao je zvaničnik iz policije Majk Rouli. 

U isto vreme, registrovan je još jedan slučaj napada noževima u Voksholu, ali je utvrđeno da on nije povezan sa napadima na Londonskom mostu i pijaci. U Voksholu se, inače, nalazi sedište britanske obaveštajne službe MI-6.

Očevici, koji su se nalazili na Londonskom mostu u trenutku kada se dogodio napad navode da se kombi, za čijim je volanom bio muškarac, popeo na trotoar i udarao ljude s leđa.

– Video sam tri čoveka sa nečim što je ličino na eskplozivne pojaseve. Nisu izgledali baš ubedljivo pa se nisam mnogo uplašio. Jedan policajac je pokušavao da stoji između nas i napadača a oni su izgledali kao da ne znaju šta bi uradili dalje, samo su trčali naokolo, valjda su jurili ljude. Onda je došlo još policajaca. sasavim su ih opkolili i na kraju su ih upucali – ispričao je jedan očevidac.

Onima koji su se zatekli na mestima napada, policija je preko društvenih mreža poručila da beže na sigurno, da se sakriju, isključe zvuk i vibraciju na mobilnim telefonima i da pozovu policiju čim procene da je to bezbedno.

U međuvremenu, ljudi koji žive u blizini su na Tviteru ponudili pomoć svima koji su se zadesili na mostu u trenutku napada.

Londonski most bio je zatvoren u oba pravca, kao i pojedine stanice javnog prevoza.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan osudio je napad kao “svestan i kukavički napad na nevine Londonce”. 

Bela kuća je objavila da američki narod saoseća sa britanskim i ponudila je pomoć svojih bezbednosnih snaga. Francuski predsednik Emanuel Makron izratio je saučešće i ponudio pomoć. 

Odgovornost za napade još niko nije preuzeo, ali, kako javlja Bi-Bi-Si, pristalice Islamske države slave na društvenim mrežama.

London je 22. maja zadesio teroristički napad u kojem su, na kraju koncerta američke tinejdž-zvezde Arijane Grande, ubijene 22 osobe, među kojima je bilo i dece. Ranjeno je više od 100 osoba, a neke od njih su i dalje u kritičnom stanju. Za taj napad odgovornost je preuzela Islamska država.