NOVI TRG U PRESTONICI: Evo kako će se uskoro zvati OVAJ DEO BEOGRADA

Beograd
Pixabay.com

Trg na kome se nalazi zgrada lista “Politika”, na uglu Makedonske i Cetinjske, ubuduće će nositi naziv Trg Politika, odlučila je Skupština grada Beograda.

 

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je novinarima u Skupštini grada da je Politika zaslužila da ima svoj trg, jer to nije samo javno glasilo i novina, već institucija srpskog društva.

“Kao grad, u dogovoru s Politikom, čija je to bila inicijativa, odajemo počast svim velikim novinarskim imenima koja su radila u Politici i stvarala srpsko novinarstvo. Trg Politika neće dovesti do promene adrese građanima”, rekao je Vesić, prenosi Beta.

On je najavio da će ove godine biti urađen i projekat rekonstrukcije tog trga.

“To podrazumeva da će velika novinarska imena koja su stvarala Politiku dobiti svoje zvezde, odnosno pločice na trgu, pa će građani moći da se podsete svih tih ljudi koji su bili veliki deo srpskog novinarstva. Time ćemo im odati počast i pokazati da obeležja ne moraju da dobijaju samo političari i generali, već i novinari, glumci, sportisti”, naveo je Vesić.

Skupština grada usvojila je danas i odluku o uređenju bašta u pešačkim zonama koja će stupiti na snagu 31. decembra i primenjivaće se u 2017. godini.

“Bašte će biti dozvoljene, ali pod veoma strogim i striktnim pravilima koja će biti različita u odnosu na pravila u drugim delovima grada. Zabranjene su zatvorene bašte u pešačkim zonama, moraju da budu po sredini i da bude prostor od 1,2 metra za prolaz građana. ;Ne mogu da postoje rashladni uređaji i vitrine u baštama, njihova ograda ne sme da bude viša od metra”, kazao je gradski menadžer.

On je kazao da mora postojati i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kako bi se bašte uklopile u sredinu u kojoj se nalaze.

“Pravila koja se odnose na suncobrane, njihove boje, ostaju na snazi. Odluka stupa na snagu 31. decembra, za sledeću godinu, i to znači da ćemo ispuniti sve odluke koje su opštine do sada donele. Opštine su obavezne da na svojoj teritoriji urade planove za ove bašte”, kazao je Vesić.