NOVI UDAR NA DŽEP VOZAČA: Evo koliko će koštati putarina u Srbiji

Skupština Srbije usvojila je danas izmenu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kojom je propisano povećanje cene putarine od 12 odsto. 

rampa
Dnevno.rs

Još uvek se ne zna kada će početi primena zakona.

U Putevima Srbije kažu da će na osnovu toga izraditi novi cenovnik koji će potvrditi vlada, kao i da će tek nakon te procedure biti podignute cene.

U tom javnom preduzeću još ne mogu da kažu tačno kada će više cene putarine početi da se primenjuju.

U svakom slučaju, očekuje se da će nova cena putarine zaživeti tokom jula ili početkom avgusta.

Izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, nakon čega se u Putevima pravi cenovnik koji treba da usvoji Nadzorni odbor tog preduzeća.

Odluka sa novim cenama putarine se zatim predlaže Vladi Srbije za usvajanje i tek nakon odluke vlade i osmog dana od objave odluke u Službenom glasniku počeće da se primenjuju više cene.

Iznosi putarina u Srbiji će biti povećani za oko 12 odsto pošto će cene za sve deonice biti zaokruživane tako da budu zgodne za plaćanje i vraćanje kusura.

Putarina od Subotice do Preševa za automobil, prema aktuelnim cenama kada se sve sabere, iznosi 1.900 dinara i ako bi se cena tačno povećala za 12 odsto bila bi 2.128 dinara.

Očekivani nov cenovnik putarina:

Beograd – Niš: 900 dinara umesto 800

Beograd – Preševo: 1.500 dinara umesto 1.340

Beograd – Šid: 410 dinara umesto 370

Beograd – Novi Sad: 240 dinara umesto 210 dinara

Beograd – Subotica: 630 dinara umesto 560 dinara

Ljig – Preljina: 160 dinara umesto 140 dinara.

Cena putarine povećava se kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva i delimično se postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje autoputeva.

Putarina je poslednji put u Srbiji poskupela 7. januara 2017. godine za 10 odsto.loading...