NOVI ZEMLJOTRES U ITALIJI: Proglašeno vanredno stanje, raste broj poginulih

Zemljotres
Printscreen

U centralnim delovima Italije rano jutros je registrovan novi snažan potres u mestu Amatriče, koje je već teško oštećeno u zemljotresu od pre dva dana. U međuvremenu je broj žrtava zemljotresa porastao na 267 a povređeno je oko 400 osoba, javio je Rojters pozivajući se na Odeljenje civilne zaštite. U najteže pogođenim oblastima proglašeno je vanredno stanje a premijer Renci je najavio da će biti izdvojeno 50 miliona evra za obnovu.

 

Američki geološki institut navodi da je najnoviji potres bio jačine 4,7 stepeni Rihterove skale, dok italijanski nacionalni geološki institut navodi da je bio 4,8 stepeni. Tom potresu, koji je registrovan nešto pre 6.30 sati, prethodilo je na desetine slabijih potresa tokom noći.

U poslednja dva dana, posle prvog snažnog zemljotresa, registrovano je više od 500 naknadnih potresa, preneo je AP.

U najteže pogođenim oblastima u Italiji proglašeno je vanredno stanje, javio je Bi-Bi-Si.  

Premijer Italije Mateo Renci je rekao da će biti izdvojeno 50 miliona evra za obnovu.

Renci je naveo i da će stanovnici pogođenih područja biti oslobođeni poreza i najavio novu inicijativu pod nazivom “Italijanski domovi”, koja će se baviti lošom gradnjom u toj zemlji. On je, međutim, ukazao da je apsurdno misliti da Italija može da izgradi zgrade koje bi bile potpuno otporne na zemljotrese.

Renci je ovo izjavio nakon kritika italijanske štampe u vezi sa građevinskim standardima u visokorizičnim oblastima, dodajući da su pojedne zgrade koje su se urušile bile nedavno i renovinare.

Zemljotres jačine 6,2 stepeni po Rihterovoj skali, koji je u sredu zatresao oblast u blizini Peruđe, oko 170 kilometara severoistočno od Rima, osetio se na širokom području središnje Italije nakon čega su mnogi ljudi istrčali na ulice.

Najteže je pogođeno područje između oblasti Lacio, Marke, Umbrija i Abruca gde su uništena mesta Akumoli, Amatriče, Posta i Arkvata del Tronto u kojima su se ljudima pred zoru krovovi obrušili na glave dok su spavali, pa su osvanuli u ruševinama, krhotinama i prašini.loading...