NOVINAR USTAO IZ MRTVIH!? Mediji preneli da je ubijen, a on se pojavio na pres konferenciji! (VIDEO)

Arkadij Babčenko
Beta

Ruski novinar Arkadij Babčenko, za kog je ukrajinska policija juče saopštila da je ubijen u svom stanu u Kijevu, pojavio se živ i zdrav na konferenciji za medije u glavnom gradu Ukrajine.

 

Šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Gricak rekao je na današnjoj konferenciji da je ta agencija lažirala smrt Babčenka kako bi uhvatila one koji su planirali da ga ubiju, navodi Asošiejted pres.

Ukrajinska policija saopštila je juče da je Babčenko, oštar kritičar politike Kremlja, umro na putu do bolnice pošto je u svom stanu pogođen višestrukim hicima u leđa. Policija je navela i da je on najverovatnije ubijen zbog svojih profesionalnih aktivnosti.

Gricak je na konferenciji objavio da su SBU i ukrajinska policija rešile ubistvo Babčenka, a potom je pozvao 41-godišnjeg Babčenka da uđe u prostoriju.

Uz aplauz i uzdahe prisutnih, Babčenko se izvinio porodici i prijateljima koji su za njim žalili, ne znajući za plan.

– Još sam živ – rekao je ruski novinar.

Pre nego što se Babčenko pojavio na konferenciji, Gricak je kazao da su istražitelji identifikovali ukrajinskog državljanina kom je ruska bezbednosna služba platila 40.000 dolara da organizuje i izvede ubistvo novinara. Rekao je i da je taj Ukrajinac kao ubicu angažovao poznanika koji se borio na strani proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Babčenko je jedan od najpoznatijih ruskih ratnih reportera. Rusiju je napustio u februaru 2017. godine, rekavši da on i njegova porodica dobijaju pretnje smrću.

Jesenas se preselio u Kijev, gde je radio kao voditelj na krimskotatarskoj televiziji ATR.

Bio je pripadnik ruske vojske tokom prvog rata za nezavisnost ruske republike Čečenije, a kasnije je počeo da se bavi novinarstvom. Objavio je nekoliko knjiga zasnovanih na njegovim iskustvima iz rata.

Prethodnih godina bio je veoma oštar kritičar Kremlja, naročito po pitanju ruskog pripajanja Krima, podrške Moskve proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine i ruske vojne intervencije u Siriji.

Neki njegovi tekstovi bili su trn u oku mnogim Rusima. U jednom od njih napisao je da ne žali zbog smrti pripadnika ruskog vojnog hora, stradalih u avionskoj nesreći kada su decembra 2016. godine leteli ka Siriji gde je trebalo da nastupe pred ruskim vojnicima.