GSP nabavlja dva bicikla na elektropogon za praćenje funkcionisanja saobraćaja. Obrazloženje je da će ova vozila služiti u vanrednim situacijama. Satelit bi trebalo da smanji troškove.

 

Gradsko saobraćajno preduzeće u svoj vozni park planira da uvrsti i dva mopeda. Kako su iz GSP objasnili, ovi dvotočkaši na električni pogon biće namenjeni terenskom praćenju funkcionisanja saobraćaja. Tako će gradskom prevozniku, pored sistema za satelitsko praćenje saobraćaja, koji je uveden u cilju pojednostavljanja organizacije rada javnog prevoza, na raspolaganju biti i konzervativna metoda.

Informacija da je Gradsko saobraćajno preduzeće raspisalo javnu nabavku za dva mopeda, izazvala je mnogobrojne polemike u javnosti o potrebi i svrsishodnosti ovih dvotočkaša. Iz ovog preduzeća rečeno je da je nabavka predložena kako bi se brže organizovao saobraćaj zbog čestih gužvi. Zato valjda GSP planira da nabavi i uređaje za merenje maksimalne brzine mopeda i skutera.

Kako stoji u obrazloženju, nabavka pomoćnih bicikala na električni pogon raspisana je za potrebe Službe za upravljanje saobraćajem (Dispečerskog centra) u okviru JKP GSP “Beograd”, čiji je jedan od zadataka da na terenu prate funkcionisanje saobraćaja i po potrebi intervenišu, odnosno da organizuju rad linija javnog prevoza u vanrednim situacijama. Sprava za merenje brzine, kako kažu, neophodna je za Tehnički centar gde se obavljaju tehnički pregledi vozila.

Poznato je da do uspostavljanja “bus plus” sistema za praćenje i upravljanje vozilima nije bilo uvida u rad vozila i stanje na trasi kojom se kreću. Satelitsko praćenje uvedeno je kako bi se poboljšao nadzor, a planirano je i da budu smanjeni rashodi.

S obzirom na to da se traže jasne specifikacije, pretpostavljam da je tender namešten. Ko zna čemu će služiti ti dvotočkaši. Zbog čega je važno da maksimalni pređeni put sa jednim punjenjem bude 60 kilometara? – kažu iz Sindikata SOS GSP.

Kako stoji u javnoj nabavci, moped treba da poseduje sledeće karakteristike: snaga motora 200W, maksimalna brzina 45 kilometara na čas, sedište za dve osobe, a da boja vozila bude crna. Osim toga, minimalni pređeni put sa jednim punjenjem treba da bude 40 kilometara, a maksimalni 60 kilometara.loading...