Gojković je upozorila Ševarlića da ne može da unosi sliku u skupštinsku salu posebno što od nje ne može da vidi ni poslanika koji sedi iza njega i zatražila od obezbeđenja da iznesu sliku.

Pošto obezbeđenje to nije učinilo, Gojković je sišla sa mesta predsedavajućeg i lično ispratila Ševarlića iz sale, a na momente se sa njim otimala oko slike. Pre toga ona je pokušavala da Ševarlića nagovori da iznese sam sliku i odnese je u skupštinski hol i izloži.

– Sklonite tu sliku, molim obezbeđenje da radi svoj posao. Ne znam kako ste ušli sa tako velikom slikom u salu. Znam da je to ’Plava grobnica’ nemojte od parlamenta da pravimo galeriju. Ne mogu više stvarno. Ljudi, ja više ne znam šta da radim – rekla je Gojković.

Ona je Ševarliću potom kazala da je slika lepa i da treba da je da da se izloži u skupštinskom holu, ističući da od sale ne može da se pravi galerija, ni da se izvode performansi.

Gojković se naljutila i na obezbedjenje odnosno pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koje je došlo do Ševarlića, ali mu nije uzimalo sliku.

– Hoćete da siđem ja da uzmem iz ruke, pa nije to nikakva problem, eto moraću ja – rekla je Gojković i potom otišla do Ševarlića i obezbeđanja i ispratila poslanika iz sale, na momenat oni su se otimali oko slike.

Povodom Ševarlićevih navoda da u Poslovniku o radu parlamenta ne piše nigde da slika ne može da se unese u salu, ona je rekla da u Poslovniku ne piše ni da ne mogu da unose pištolj ili nož ni kamen, ali da bi poslanici svakako morali da znaju šta može, a šta ne.

Ševarlić je donošenjem slike želeo da izrazi nezadovoljstvo time što, kako je rekao, nije u Srbiji dostojanstveno obeležena stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata u kome je Srbija podnela velike žrtve, na šta mu je Gojković rekla da joj ne drži lekcije o patriotizmu ni kako treba da se obeleži ta godišnjica.

Ona mu je potom rekla da je pored skupštine Istorijski muzej Srbije u kome je postavljena fantastična izložba o Prvom svetskom ratu, ali da on tamo sigurno nije kročio.

Gojković je skupštinskoj službi kada je Ševarlić izveden iz sale rekla da su oni tu da bi u sali bio red i da bi parlament mogao da radi i zamolila ih da rade svoj posao ili da napuste Skupštinu.

– Nema smisla da predsednica parlamenta pravi red u sali i iznosi predmete. Ja sam šokirana koji put poslanici mogu da unesu nekakav predmet kome ovde nije mesto i to su sve propusti vaše službe – rekla je Gojković.

Potom je podsetila da se u salu unosilo i kamenje i drugo, a sada i tako velika slika.

– Šta je sledeće što ćete da dozvolite. Ja kažem oduzmite, i njih dvojica stoje pored poslanika i predsednica parlamenta mora da se blamira ovde – rekla je Gojković i istakla da to što se danas desilo greška službe obezedjenja.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović posle tih dešavanja ušao je u salu i želeo je da reklamira Povredu poslovnika, a Gojković mu je rekla da ne mogu da joj drže lekcije o Prvom svetskom ratu i patriotizmu i da je ona izgubila u njemu 86 članova porodice, a da je pradeda ostavio život upravo u “Plavoj grobnici”.

– Vi hoćete ove da mi držite lekcije, a mrzi vas da predjete u Istorijski muzej Srbije i pogledate jednu fantastičnu izložbu o tom dogadjaju. Mislite da ćete da pravite haos u parlamentu time što ćete da unosite ovde sve što vam padne na pamet – od kamenja do umetničkih slika. Ta slika je 30 dana bila izložena u holu ovog parlamenta, a prolazili ste pored nje kao pored “turskog” groblja” – rekla je Gojković.loading...