NOVO ODLAGANJE: Evo zašto je suđenje Belivuku i njegovom klanu PONOVO POMERENO

Pripremno ročište u postupku protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koje je zakazano za danas u 10 sati pred Specijalnim sudom u Beogradu je odloženo za 24, 26. i 27. maj.

Printscreen Youtube/MUP

Oko devet časova u sud je stiglo oko pet marica, ispred Specijalnog suda su se okupile brojne medijske ekipe, a advokati su počeli da pristižu.

Među prvima je u sud stigao advokat Nemanja Govedarica, zatim Ivana Ostojić, Nikola Ristović, Stefan Jokić, Nikola Dumnić ,Goran Petronijević i mnogi drugi…

Takođe, sa slobode su došli okrivljeni Vojislav Đorđević, Slađana Sekulić, Vladimir Dimitrijević.

Pripremno ročište je 8. marta bilo odloženo, jer je Belivukov advokat Dejan Lazarević tražio izuzeće tužilaca i sudija.

U međuvremenu, Lazarević je 14. aprila uhapšen kao član kriminalne grupe Darka Šarića i on se od tada nalazi u pritvoru.

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branioci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilc i sudsko veće.

Nije poznato ko će zauzeti Lazarevićevo mesto i biti branilac Belivuka i još nekih članova njegove grupe.

Osim pritvorenih, na optužnici se nalazi još pet osoba, od kojih su dve u kućnom pritvoru, a četvorica su odlučila da tužilaštvu otkriju detalje izvršenja krivičnih dela, od kojih su dvojica dobila status – svedoka okrivljenih.

Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević zaključili su sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu od 15 i 14 godina zatvora svedoče protiv ove grupe o teškim ubistvima i drugim krivičnim delima koja je počinila.

Hrvatin i Spasojević su prema ovim sporazumima dobili status svedoka okrivljenih, a pomenute kazne od 15 i 14 godina zatvora će im biti izrečene na kraju kompletnog suđenja ovoj grupi, ukoliko ispune obaveze iz sporazuma i svedoče protiv klana Belivuk-Miljković, potvrđeno je Tanjugu.

Hvatin se optužnicom tereti za učešće u četiri od pet teških ubistava – Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radijevića i Milana Ljepoje.

Spasojević se tereti za učešće u teškom ubistvu Gorana Veličkovića i Aleksandra Gligorijevića, kao i za nedozvoljeno držanje oružja.

Obojici za ova dela preti doživotni zatvor, a ovako će dobiti samo po 15 i 14 godina zatvora.

Optužnica protiv Belivukove grupe povrđena je 9. novembra prošle godine, ali suđenje nije bilo zakazano sve do nedavno jer je ubrzo predsednica sudskog veća kojoj je dodeljen predmet na suđenje Zorana Trajković, otišla na bolovanje.

Predmet je nedavno dodeljen novom sudskom veću na čelu sa sudijom Vinkom Beraha Nikičević.

Potvrđenom optužnicom ova grupa tereti se za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, silovanje i otmicu.

U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana LJepoje.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva.

Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa aplikacije Skaj za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.

Pored Belivuka i Miljkovića ova optužnica tereti i Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Ðurića, Nemanje Lakičevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Ðordevića, Alekse Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Okrivlljeni saradnik Hrvatin, koji je ranije osuđivan za ubistvo navijača 2005 godine, detaljno je ispričao tužilaštvu kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on. O ubistvima je tužilaštvu ispričao sve i Spasojević.

Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðorđević, koji nemaju status okrivljenih saradnika tužilaštva, ispričali su mu na koji je način grupa preprodavala drogu.

Sekulić i Stefanović su u kućnom pritvoru i oni jedini dolaze bez pratnje sudske straže.

Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru 2021. godine delovala pod velom Partizanove navijačke grupe “Principi”.

Pripadnici grupe su, kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa grupe, Belivuka i Miljkovića koji su im davali naloge gde, kada i na koji način treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u promet…

Naloge su prenosili mahom preko aplikacije “Skaj”.

Tužilaštvo za organizovani kriminal početkom aprila podiglo je novu optužnicu, drugu po redu, protiv Belivuka, Miljkovića i još deset pripadnika njihove grupe.

Ovom optužnicom oni se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

Takođe, ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović koji je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potiče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.