NOVO SVETSKO ŽARIŠTE: Balkanu sledi novo PREKRAJANJE GRANICA pod uticajem Rusije i Turske?

balkan
Wikipedia

Uticaj Rusije i Turske na Balkanu jača, što bi prema pisanju najtiražnijeg amričkog lista moglo da eskalira u bliskoj budućnosti.

 

Naredno žarište u Evropi mogao bi da bude Balkan, a američki Wall Street Journal strahuje da bi eventualna kriza uzdrmala Evropsku uniju iz temelja.

Razrađujući dalje ovu tezu, američki list smatra verovatnim da bi “Rusija i Turska ohrabrile svoje zastupnike na Balkanu, Srbiju i Albaniju, da im pomognu u prekrajanju regionalnih granica”.

Ne pozivajući se na bilo kakve relevatne izvore ili eksperte, WSJ i dalje spekuliše da bi srpska vlada mogla, uz rusku podršku,  da “anektira delove Bosne naseljene Srbima” – a da bi Turska mogla da pomogne Albaniji da “anektira Kosovo na isti način na koji bi Srbija to mogla da uradi u Bosni”, piše Mondo.

Ipak, list priznaje da je malo verovatno da će se takav scenario i dogoditi, jer bi, navodi, “bilo teško za te dve zemlje da se dogovore oko novih granica”.

U nastavku list upozorava da bi Zapad trebalo da bude zabrinut zbog turskog uticaja na Balkanu imajući u vidu da Turska sve bliže sarađuje sa Rusijom, iako je “na papiru” članica NATO.

Istovremeno, WSJ konstatuje i da bi “svaka balkanska zemlja radije bila deo EU, nego saveznica Rusije ili Turske”.