NOVO ŽARIŠTE KORONE: Srpski grad pred pucanjem – samo od novembra 170 preminulih

Osim nepoštovanja mera epidemiolozi su primetili i da je imunitet kod onih koji su već preležali kovid oslabljen...

Pixabay

U Kraljevu se pogoršava epidemijska situacija.

Od kraja februara taj grad je u vrhu po broju inficiranih kovidom a zbog povećanog broja prijema u opštoj bolnici “Studenica” u Kraljevu otvoreno je i novo kovid odeljenje.

U poslednjih deset dana epidemiološka situacija se pogoršava. Povećava se broj pregleda u ambulantama, u bolnicama imamo veći broj prijema od otpusta, a povećan je broj umrlih. Od novembra imamo 170 preminulih sugrađana – rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Radovan Čekanac.

Prema njegovim rečima osim nepoštovanja mera epidemiolozi su primetili i da je imunitet kod onih koji su već preležali kovid oslabljen i da posle nekog vremena više ne mogu da zaštite organizam.

Ako smo polovinom decembra imali imunitet od oko 75 odsto sada smo krenuli iz početka. Ranije neki asimptomatski tada nisu obolevali a sada da. Virus nalazi one koji su najosetljiviji – istakao je epidemiolog Čekanac.

On ističe da se više registruje kovid kod mladih koji, nažalost, unose virus u domaćinstva i često se dešava da se zaraze upravo oni koji su najdisciplinovaniji a to su stariji, koji gotovo i da ne napuštaju kuću.

Još nije kasno i apelujem na građane da se pridržavaju mera – istakao je Čekanac.