NOVOGODIŠNJE IZNENAĐENJE ZA BEOGRAĐANE: Smotra najgledanijih ostvarenja iz 2016. godine

Ustav republike Hrvatske
Youtube/ printscreen

U Dvorani Kulturnog centra Beograda od 1. do 10. januara biće organizovan novogodišnji program najgledanijih filmova iz ove godine.

 

Foto: Ustav Republike Hrvatske/N. Glogovac (Youtube/ printscreen)

Publika će moći da pogleda nove filmove Pedra Almodovara, Rajka Grlića i Nanija Moretija, osvajače Zlatne palme (Ja, Danijel Blejk), Zlatnog medveda (Požar na moru) i evropskog Oskara (Toni Erdman) kao i neke od najboljih nezavisnih filmova protekle godine: tuski “Mustang”, rumunsku “Maturu” i britanski “45 godina”.

Cena ulaznice je 250 dinara.

 
PROGRAM:

1. i 2. januar

18h Još jedan tango (Nemačka, Argentina) 85′

Režija: Herman Kral

Uzbudljivi dokumentarac koji majstorski prepliće dramatičnu ljubavnu priču najpoznatijeg tango para na svetu i nezaboravne pokrete nadahnutih najboljih savremenih igrača tanga.

20hHulijeta (Španija) 99’

Režija: Pedro Almodovar

Poslednji Almodovarov film je porodična saga o oproštaju, bazirana na kratkim pričama dobitnice Nobelove nagrade za književnost Alis Munro.

3. i 4. januar

18hMoja majka (Italija, Francuska, Nemačka) 106’

Režija: Nani Moreti

Čuveni italijanski autor Nani Moreti pomešao je snove i realnost u ostvarenju o rediteljki koja snima film i istovremeno pokušava da održi svoj privatni život pod kontrolom.

20hMatura (Rumunija, Francuska, Belgija) 128’

Režija: Kristijan Munđiju

Rumunski maestro Kristijan Muđiju osvojio je nagradu za najbolju režiju u Kanu za ovu intrigantnu dramu o kompromisima koje nosi roditeljstvo.

5. i 6. januar

18hMustang (Francuska, Nemačka, Turska, Katar) 95′

Režija: Deniz Gamze Erguven

Nevina igra pet sestara u susretu sa sa dečacima na plaži pokreće skandal u patrijarhalnoj sredini malog turskog mesta u izuzetnom debitantskom filmu nominovanom za Oskara.

20h Ja, Danijel Blejk (Velika Britanija, Francuska, Belgija) 100′

Režija: Ken Louč

Običan čovek u borbi protiv nemilosrdne birokratije u središtu je briljantnog, dirljivog  i često duhovitog filma Kena Louča, ovenčanog Zlatnom palmom u Kanu.

7. i 8. januar

18hPožar na moru (Italija, Francuska) 108′

Režija: Đanfranko Rozi

Poetični dokumentarac koji prati preplitanje sudbina migranata iz Afrike i ribarskih porodica na ostrvu Lampeduza, nagrađen Zlatnim medvedom za najbolji film u Berlinu.

20h45 godina (Velika Britanija) 95′

Režija: Endru Hejg

Jedno pismo iz Švajcarske koje otkriva događaje iz prošlosti menja skladni odnos sredovečnog para u meastralnom tumačenju Šarlote Rempling i Toma Kortnija.

9. i 10. januar

18hUstav Republike Hrvatske (Hrvatska, Češka, Slovenija, Velika Britanija) 90′

Režija: Rajko Grlić

Nebojša Glogovac briljira u filmu sjajnog Rajka Grlića koji meša komediju i melodramu, tretirajući neke od najkontroverznijih društveno-političkih tema.

20hToni Erdman (Nemačka, Austrija) 162’

Režija: Maren Ade

Istovremeno dirljiv i neverovatno duhovit, film o odnosu nekonvencionalnog oca i prezaposlene ćerke jedan je od najvećih filmskih bisera ove godine.