NOŽ U LEĐA: Pitanje je vremena kad će GRČKA priznati KOSOVO?

Učestali sastanci grčkih zvaničnika sa Albancima iz južne srpske pokrajine navele su mnoge da se zapitaju da li je na pomolu priznanje nezavisnosti lažne države od strane Atine, prenose mediji.

Pixabay

Interakcije između Prištine i Atine su postale sve češće u prvoj polovini ove godine. Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti je prošle nedelje bio u poseti Grčkoj, gde ga je primio premijer Kirijakos Micotakis, nakon čega je usledio niz međusobnih poseta. Na listi ljudi sa kojima se susreo Kurti je ministar odbrane Grčke Aleksis Cipras, piše Klarisa Fetahu za prištinske medije.

Ovo širenje bilateralnih odnosa navelo je mnoge da se zapitaju da li je Grčka blizu formalnog priznanja prištinskih vlasti, nakon dužeg niza godina u kojima se Atina postavljala neutralno i održavala status kvo.

Ranije je Atina čvrsto stajala na stanovištu da je, kao članica EU, otvorena za priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova tek nakon zaključenja sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, do koga nije došlo, i malo je verovatno da će doći.

U junu ove godine je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias posetio Prištinu, što je druga poseta za manje od godinu dana. Dendias je tada izrazio spremnost da pomogne tzv. Kosovu u procesu liberalizacije viznog režima. Posle te posete je Kancelarija za ekonomske i komercijalne poslove tzv. Kosova u Atini unapređena u Kancelariju za interese, koja pored ekonomske saradnje uključuje i razvoj političkih odnosa.

Grčka se do sada držala međunarodnog prava po pitanju nezavisnosti tzv. Kosova pre svega zbog položaja Severnog Kipra, koji je okupiran sedamdesetih godina i uspostavljen kao nezavisna država od strane Turske.

Ipak, čini se da to neće predstavljati veliku prepreku Atini ako se zaista pokaže da želi uspostavljanje zvaničnih odnosa sa tzv. Kosovom.

U prošlosti je grčko glasanje omogućilo da se tzv. Kosovo pridruži Svetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i drugim međunarodnim ekonomskim institucijama, uključujući Međunarodni monetarni fond i Banku za razvoj Saveta Evrope. Grčka takođe učestvuje u EULEKS-u i NATO misiji KFOR-a.

U suštini, u ovom trenutku Atina i Priština sarađuju u skoro svim oblastima, a preostalo je još samo grčko priznanje tzv. Kosova da se učvrste diplomatske veze.