‘O PUTINU GORE NEGO O GEBELSU!’ Ruski mediji o inostranim NAPADIMA na svog predsednika i aferi Panama

Putin
Beta

Svi mediji bruje i pišu o izveštajima o velikoj aferi pranja novca i utaje poreza - aferi "Panama pejpers", ukazujući kao jednog od glavno osumnjičenih ruskog predsednika Vladimira Putina, čije ime međutim u procurelim izveštajima nije ni spomenuto.

 

Zato su ruski zvaničnici ocenili da svetom vlada putinofobija, a ruski mediji pak dodaju da zapadni mediji u izveštajima o aferi Panama koriste metode gore od Gebelsovih.

Fotografija ruskog predsednika ovih dana krasi naslovne strane svih vodećih svetskih medija, među kojima su i “Gardijan” i “Mejl Onlajn”, iako u 11.5 miliona izveštaja koji su procureli iz baze podataka panamske advokatske kancelarije, Putinovo ime nije bilo ni u jednom.

Na listi državnika koji se nalaze u izveštajima nalaze se mnogobrojni moćni političari i njihovi najbliži rođaci, poput saudijskog kralja Salmana, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, otac britanskog premijera Dejvida Kamerona, niko nije dobio toliko medijskog prostora kao Vladimir Putin.

NAJVEĆE CURENJE PODATAKA SA KOJIM SU SE NOVINARI SRELI: Ovako svetski lideri peru novac

U Moskvi je ocenjeno da je Putin “glavna meta” zapadnih novinarskih izveštaja i analiza o aferi Panama, da on nije umešen ni u kakve prekršaje, te da se treba fokusirati na druge političare širom sveta koji se u tim dokumentima pominju.

Ruski mediji optužili su zapadne kolege za licemerje, iako se izveštajima nalaze imena vrlo imućnih ljudi, veoma bliskih ruskom predsedniku.

Brojni korisnici društvene mreže Fejsbuk optužili su Bi Bi Si za anti-rusku propagandu, a Raša tudej konstatuje da su članci o ozloglašenom Jozefu Gebelsu bili manje ostrašćeni nego što je slučaj sa Putinom. Raša tudej ističe i da je istraživanje u kojem su obelodanjeni dokumenti tzv “Panama pejpers” podržali USAID-a i fondacija Džordža Soroša.