Obama: Ispitati da li se vojna oprema koju dajemo u borbi protiv ID raspoređuje kako treba

Obama
Beta

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da koalicija zemalja koja se bori protiv ekstremističke organizacije Islamska država mora da ispita da li se njena vojna pomoć raspoređuje efikasno na ratištu, dok Irak kreće u novu ofanzivu kako bi povratio strateški važnu teritoriju zapadno od Bagdada.

 

Bela kuća je saopštila da je već izašla u susret zahtevima iračkih boraca da joj se dostavi moćnije antitenkovsko oružje kako bi mogla da izađe na kraj sa oklopljenim vozilima koje Islamska država koristi kao potencijalne automobile-bombe.

Američki ministar odbrane Eš Karter kritikovao je prošlog vikenda iračke snage, rekavši da su njeni pripadnici pobegli pred nadiranjem ekstremista na Ramadi a da nisu pokušali da uzvrate.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest branio je stavove Kartera, rekavši da je vlada Iraka priznala da je podbačaj u Ramadiju bio rezultat sloma u lancu komande i planiranju. Povrh toga, rekao je Ernest, iračke snage u Ramadiju nisu iskazale napredak nakon što su primile obuku SAD i drugih zemalja koalicije.

Novinari su pitali američkog predsednika Baraka Obamu za Karterove ocene nakon njegovog sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Obama nije odgovorio na postavljena pitanja, ali je izjavio da su izazovi delovanja Islamske države na području Iraka i Sirije i previranja u Libiji, primorali NATO da gleda na jug i na istok.

– To znači pojačanu izgradnju odbrambenih kapaciteta, sa drugim zemljama kao što su Irak ili zemlje Persijskog zaliva koje su zainteresovane za saradnju sa nama, kao i sa Afričkom unijom – rekao je Obama i dodao: “To takođe znači da ćemo morati da razmislimo da li našu pomoć raspoređujemo efikasno, kako bismo se suočili sa tim izazovom”.

Upitan da pojasni predsednikov komentar, portparol Džoš Ernest je kazao: “Postoji bojazan, koju su iskazali neki borci, da nisu dobili adekvatnu opremu za borbu protiv Islamske države”.

– Predsednik i ostatak administracije obećali su da će sarađivati tesno sa iračkom vladom kako bi se obezbedilo da vojna oprema stiže tamo gde je potrebna – rekao je Ernest.

On je pozdravio najavu vlasti u Bagdadu o pokretanju velike ofanzive kako bi se Islamska država isterala iz zapadne provincije Anbar.

Ekstremisti su zauzeli njen glavni grad Ramadi.loading...