Obama pozvao Putina: Prekinite napade u Siriji

Putin
Beta

Američki predsednik Barak Obama zatražio je od ruskog kolege Vladimira Putina da se prekinu ruski vazdušni napadi u Siriji protiv umerenih opozicionih grupa.

 

Zahtev za obustavom napada je u skladu s međunarodnm sporazumom postignutom u Minhenu u četvrtak, saopštila je Bela kuća.

Obama i Putin juče su razgovarali telefonom, ranije danas je saopštio i Kremlj.

Tokom razgovora, Obama je podvukao da je “od sada važno da Rusija igra konstruktivnu ulogu i prekine svoju vazdušnu kampanju protiv umerenih opozicionih snaga u Siriji”, navodi se u saopštenju iz Bele kuće. Obama je trenutno na putu u Kaliforniji.

Prema saopštenju iz Kremlja, Obama i Putin su u telefonskom razgovoru, koji je inicirao američki predsednik, “pozitivno ocenili” dogovor o prekidu neprijateljstava u Siriji postignut ove nedelje u Minhenu.

Predsednici SAD i Rusije dogovorili su se o aktivnijoj diplomatskoj saradnji u cilju primene minhenskog dogovora, dodao je Kremlj.

Diplomate svetskih sila dogovorili su se na sastanku u Minhenu da dalje rade na privremenom “prekidu neprijateljstava” u Siriji, bez konkretnih rezultata kako da se obezbedi dugoročni mir u toj zemlji.

Sedamnaest zemalja i tri međunarodne organizacije, među kojima su SAD, Rusija, Saudijska Arabija, Iran, Turska i EU, u okviru Međunarodne grupe za podršku Siriji dogovorili su se 11. februara o prekidu neprijateljstava u Siriji za nedelju dana i da se omogui dostavljanje humanitarne pomoći gradovima pod opsadom.

Na kraju telefonskog razgovora, predsednici Obama i Putin, čije države su zahladile odnose u posleđe tri godine zbog ukrajinskog i sirijskog pitanja, složili su se da ostanu u kontaktu radi realizacije dogovora Međunarodne grupe za podršku Siriji, navela je Bela kuća.